KOMMENTARER

Skole:

Utrolig nok vet vi ikke hvorfor jenter slår gutta på skolen

Vi bruker årlig 150 milliarder på barnehager og skole, men vet altfor lite om hva som skjer med barna som går der, skriver Ola Magnussen Rydje.

Nytt utvalg: Mandag la Camilla Stoltenberg fram Stoltenbergutvalgets rapport om kjønnsforskjeller i skolen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Nytt utvalg: Mandag la Camilla Stoltenberg fram Stoltenbergutvalgets rapport om kjønnsforskjeller i skolen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jenter har i snitt gjort det bedre enn gutter på skolen i over hundre år. I lang tid var det likevel gutta som dominerte høyere utdanning. Året etter månelandingen hadde åtte prosent kvinner mellom 30 og 39 år høyere utdanning i Norge.

Da statsministeren gikk fra å hete Brundtland til Syse i 1989 hadde det imidlertid skjedd mye. Forskjellen var utjevnet. Under OL på Lillehammer satt det like mange kvinner i forelesningssalene som menn. Da tok om lag 25 prosent av begge kjønn høyere utdanning.

Spoler vi tida fram noen tiår er bildet fra etterkrigsåra reversert: I dag er kvinner i flertall på universitetene. Flere kvinner enn menn fullfører en mastergrad. Flere kvinner enn menn tar doktorgrad. Seks av ti kvinner har høyere utdanning, mot fire av ti menn.

I et historisk perspektiv har endringene gått vanvittig raskt. Etter flere hundre år uten likestilling og reelle muligheter i arbeidsliv og utdanning, har kvinner tatt ledelsen på knappe femti år.

I den ferske utredningen «Nye sjanser, bedre læring», skriver Camilla Stoltenberg og hennes utvalg eksperter at kjønnsforskjellene sannsynligvis vil «fortsette å øke i flere år, uansett hva samfunnet velger å gjøre.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer