Anmeldelse av «Lang lysende elv» av Liz Moore

Utrolig skremmende

Liz Moores «Lang lysende elv» høres ut som en helt ordinær krim. Det er den ikke.

GATENE I PHILADELPHIA: Liz Moores krimroman er lagt til Kensington i Philadelphia, og er en sjeldent inntrengende skildring av fattigdommens og håpløshetens USA, ifølge anmelderen. Foto: ASCHEHOUG / MAGGIE CASEY
GATENE I PHILADELPHIA: Liz Moores krimroman er lagt til Kensington i Philadelphia, og er en sjeldent inntrengende skildring av fattigdommens og håpløshetens USA, ifølge anmelderen. Foto: ASCHEHOUG / MAGGIE CASEY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det skumleste eventyret jeg kjenner, er Brødrene Grimms «Rottefangeren fra Hameln». Det er bygget på en myte fra 1300-tallet, om fløytespilleren som vandret gjennom Hameln og lokket med seg landsbyens barn. De forsvant for alltid, og Hameln lå igjen som en forlatt spøkelsesby. Teoriene om opphavet til myten er mange; blant annet at barna døde som følge av pest.

Bare tanken er skremmende nok i vår tid, men den irsk-amerikanske forfatteren Liz Moore har brukt eventyret som bilde på en annen samtidstragedie: De 700 000 unge livene som hvert år går tapt på grunn av overdose.

Rusmisbrukere i Philadelphia

Handlingen er lagt til den lutfattige bydelen Kensington i Philadelphia. En gang et blomstrende industristed, nå en nitrist bydel som består av kondemnerte bygninger, barer, pantelånere og suppekjøkken. Bydelen er befolket av irskamerikanere, latinamerikanere, afroamerikanere, østasiater og karibiere. Halvparten av dem med «Kensington-knekken; de siger langsomt mot bakken fordi beina ikke bærer dem lenger».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer