Utroskap og overvåking

Når storebror ser oss, blir vi snillere.

OVERVÅKING: Overvåking har sine positive sider, blant annet kan det få fram det beste i oss, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto/montasje: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
OVERVÅKING: Overvåking har sine positive sider, blant annet kan det få fram det beste i oss, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto/montasje: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.Vis mer
Meninger

«Livet er kort, vær utro». Det er slagordet til det nå hackede nettstedet Ashley Madison, en møteplass for folk i parforhold som ønsker sidesprang.

Nå er informasjonen om de 37 millioner brukerne i fare for å bli lekket til offentligheten. Det som var privat ble raskt offentlig, til stor misnøye fra brukerne.

Sist uke kom to andre brudd på privatlivet.

Kjetil Rolness siterte fra Jon Hustads private facebookvegg og fikk smake sistnevntes harme over å ha lekket privat informasjon.

I denne avisa ble Claus Lundekvam kritisert for å ha omtalt samtaler fra garderoben, et brudd på kodeksen «det som skjer i garderoben forblir der».

Skillet mellom privat og offentlig, står sterkt i vår kultur. Vi har til og med en menneskerett til privatliv, en rettighet mange er redd for at vil krenkes mer og mer jo lenger teknologien tar oss i retning av det Orwellske storebror-samfunnet. I Norge er advokat Jon Wessel-Aas privatlivets fremste forsvarer.

Det finnes gode grunner til å forsvare retten til et privatliv. Politikerne og politiets feilbarlighet, er blant de viktigste. Tenk bare på den inkonsekvente og skadelige ruspolitikken.

Men det er også gode grunner for å ønske det gjennomsiktige samfunnet velkommen. Barn og ektefeller utsettes for enormt mye vondt innenfor huset fire vegger.

Det er også mye som tyder på at folk oppfører seg bedre når de blir sett. Det skyldes ikke bare redselen for å bli tatt, men også at andres blikk minner oss på å gjøre det vi selv anser for å være rett. Vi kan si at samvittigheten vår styrkes av ytre kontroll.

Flere psykologiske eksperimenter viser at vi oppfører oss bedre hvis underbevisstheten vår utsettes for to kunstige øyne i handlingsøyeblikket. Respekten for og hensynet til den andres dom over oss gjør at vi handler mer i tråd med fellesskapets verdier.

Dette er igjen selvforsterkende. Vi tenker gjerne at vi handler som vi gjør fordi det er uttrykk for våre preferanser. Men som filosofen William James korrekt påpekte over hundre år tilbake, er det ofte motsatt. Vi handler først og tolker deretter vår egen atferd.

Når gjennomsiktighet gjør at vi handler godt, blir vi også bedre personer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.