Ny dokumentar om «Landsfaderen»:

Utroskapsryktene gjorde ham rasende

Politiske motstandere hevdet at Einar Gerhardsens kone hadde et erotisk forhold med en KGB-agent, og at familien var massivt påvirket av Sovjet. Det går fram av en ny dokumentar.

EINARS LIV OG VIRKE: Søndag er det premiere på dokumentarserien om han som etterhvert ble kalt Landsfaderen, Einar Gerhardsen (1897 - 1987). Et storslagent portrett av en mann, et parti og en nasjon, mener vår anmelder. Video: NRK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Einar - hele historien», en ny dokumentarserie om Einar Gerhardsen, har premiere på NRK søndag kveld. Den følger livet til Einar Gerhardsen fra oppveksten som fattiggutt i Oslo, til en velrespektert arbeiderpartipolitiker og statsminister.

Serien er laget av journalist og filmskaper Erling Borgen.

- Jeg tenkte da jeg startet prosjektet at det norske samfunnet er blitt så fragmentarisk og uversiktlig, nye genrasjoner trenger å se hvem de står på skuldrene til i dagens velferdsnorge, sier han til Dagbladet.

En påstand som kommer fram i dokumentaren er at Gerhardsen må ha visst om den omfattende overvåkingen av kommunister som pågikk i landet på 50-tallet.

- Visste om overvåkingen

I 1949 tok Einar Gerhardsen og Arbeiderpartiet avstand til kommunistene i den såkalte Kråkerøy-talen. Det ble et vendepunkt for Norges historie.

- Det som kan true det norske folkets frihet og demokrati, det er den fare som det norske kommunistparti til enhver tid representerer, sa Gerhardsen fra talerstolen.

Samtidig ble det startskuddet for en omfattende overvåking av kommunistene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer