EINARS LIV OG VIRKE: Søndag er det premiere på dokumentarserien om han som etterhvert ble kalt Landsfaderen, Einar Gerhardsen (1897 - 1987). Et storslagent portrett av en mann, et parti og en nasjon, mener vår anmelder. Video: NRK. Vis mer

Ny dokumentar om «Landsfaderen»:

Utroskapsryktene gjorde ham rasende

Politiske motstandere hevdet at Einar Gerhardsens kone hadde et erotisk forhold med en KGB-agent, og at familien var massivt påvirket av Sovjet. Det går fram av en ny dokumentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Einar - hele historien», en ny dokumentarserie om Einar Gerhardsen, har premiere på NRK søndag kveld. Den følger livet til Einar Gerhardsen fra oppveksten som fattiggutt i Oslo, til en velrespektert arbeiderpartipolitiker og statsminister.

Serien er laget av journalist og filmskaper Erling Borgen.

- Jeg tenkte da jeg startet prosjektet at det norske samfunnet er blitt så fragmentarisk og uversiktlig, nye genrasjoner trenger å se hvem de står på skuldrene til i dagens velferdsnorge, sier han til Dagbladet.

En påstand som kommer fram i dokumentaren er at Gerhardsen må ha visst om den omfattende overvåkingen av kommunister som pågikk i landet på 50-tallet.

- Visste om overvåkingen

I 1949 tok Einar Gerhardsen og Arbeiderpartiet avstand til kommunistene i den såkalte Kråkerøy-talen. Det ble et vendepunkt for Norges historie.

- Det som kan true det norske folkets frihet og demokrati, det er den fare som det norske kommunistparti til enhver tid representerer, sa Gerhardsen fra talerstolen.

Samtidig ble det startskuddet for en omfattende overvåking av kommunistene.

- Det er vel et av de mørkeste kapitlene i Arbeiderpartiets historie. At de forfulgte kommunister og venstreorienterte på denne måten, med helt klart ulovlige midler, sier tidligere Ap-politiker og journalist Arne Strand i dokumentaren.

Han hevder at Gerhardsen må ha visst om den omfattende overvåkingen.

- Hans bror Rolf var nyhetsredaktør i Arbeiderbladet, og var en sentral person i overvåkingsskandalen. Rolf ville ikke latt sin bror være uvitende om dette, det er jeg helt sikker på. Gerhardsen var fullt ut informert om hva som foregikk. Han visste at Ap drev ulovlig politisk overvåkning, sier Strand til Dagbladet.

Omstridt forhold til KGB

Eirik Wig Sundsvall har ikke funnet noen klare kilder som peker i retning av at statsministeren hadde oversikt eller innsikt i overvåkingen. Sundsvall er historiker og forfatter av boka «Gerhardsens valg - Arbeiderpartiets tunge avskjed med Sovjetunionen» fra 2016.

- Det er godt tenkelig at han hadde en generell forståelse av at slikt pågikk, men at han skulle vært involvert i direkte forstand er lite tenkelig. Det er ikke heldig at en statsminister vet mye om slike problematiske aktiviteter, sier han til Dagbladet.

<strong>I MOSKVA:</strong> Einar Gerhardsen pleiet et nært forhold til Sovjetunionen, og var den første vestlige statsminister som reiste på statsbesøk til Moskva. Her er han sammen med N.A. Bulganin og Nikita Khrustsjov. Khrustsjov gestikulerer. Tolk i bakgrunnen. Foto: NTB arkiv / TASS / Scanpix
I MOSKVA: Einar Gerhardsen pleiet et nært forhold til Sovjetunionen, og var den første vestlige statsminister som reiste på statsbesøk til Moskva. Her er han sammen med N.A. Bulganin og Nikita Khrustsjov. Khrustsjov gestikulerer. Tolk i bakgrunnen. Foto: NTB arkiv / TASS / Scanpix Vis mer

Det synes imidlertid Arne Strand er naivt.

- Han var ikke bare statsminister, men også partileder. Og som det, var han informert om alt som foregikk i partiet, og lot det skje.

Dokumentaren tar også for seg Gerhardsens omstridte forhold til KGB og de sovjetiske myndighetene. Det fantes krefter som sådde tvil om hans motiver.

<strong>FRILUFTSFOLK:</strong> Werna og Einar Gerhardsen på skitur. Foto: Billedsentralen / Aktuell / Scanpix
FRILUFTSFOLK: Werna og Einar Gerhardsen på skitur. Foto: Billedsentralen / Aktuell / Scanpix Vis mer

Kanal til Kreml

Gjennom sin tid som statsminister pleiet Gerhardsen et nært forhold til Sovjetunionen. Han reiste blant annet på statsbesøk til Moskva som den første vestlige statsminister noensinne. I dokumentaren går det fram at han hadde en fast direktekanal for kontakt med Kreml gjennom KGB-mannen Viktor Grusjko.

- At de fikk en slik relasjon til Gerhardsen-familien, skyldtes at den for begge sider tjente en politisk hensikt. Gerhardsen fikk en bakkanal til Sovjets ledere, og så på dette som et nyttig, politisk verktøy, sier Sundsvall.

Innad i LO gikk det samtidig rykter om at kona Werna hadde et forhold til KGB-agenten Jevgenij Beljakov, og at Gerhardsen-familien ble massivt påvirket av KGB. Dette blir også omtalt i dokumentaren. Det tror imidlertid ikke Sundsvall det er noe substans i.

- Ut ifra min betraktning av hva som var i KGBs interesse i den situasjonen, tror jeg ikke det. Deres relasjon med familien Gerhardsen var relativt åpen - ikke hemmelighetspreget. Gerhardsen og hans familie visste, eller mistenkte sterkt, at deres sovjetiske ambassadekontakter var KGB-folk.

<strong>WERNA OG VIKTOR:</strong> I 1955 reiste Einar og Werna til Moskva som en del av en norsk delegasjon som skulle drøfte mulighetene for en handelsavtale. Her får Werna Gerhardsen en bukett roser av Viktor Grusjko i Sovjet-ambassaden. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / Scanpix
WERNA OG VIKTOR: I 1955 reiste Einar og Werna til Moskva som en del av en norsk delegasjon som skulle drøfte mulighetene for en handelsavtale. Her får Werna Gerhardsen en bukett roser av Viktor Grusjko i Sovjet-ambassaden. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / Scanpix Vis mer

Utroskapsrykter

Samtidig var forholdet til Gerhardsen-familien attraktivt for KGB, for å opprettholde kontakt med og muligens på sikt påvirke en så innflytelsesrik og sentralt plassert aktør som statsminister og partileder Gerhardsen.

- Hvis en KGB-offiser hadde hoppet i seng med hans kone, hadde de satt alt dette på spill. Jeg kan ikke se noen positiv hensikt fra sovjetisk side for å ta et slikt skritt. En affære ville vært ekstremt risikabelt og ville sette en verdifull relasjon på spill og true Sovjets forhold til Norge, sier Sundsvall.

<strong>PÅ HYTTA:</strong> Werna og Einar Gerhardsen sammen på hytta i 1962. Werna Gerhardsen døde 11. januar 1970. Foto: Ivar Aaserud / Billedsentralen / Scanpix
PÅ HYTTA: Werna og Einar Gerhardsen sammen på hytta i 1962. Werna Gerhardsen døde 11. januar 1970. Foto: Ivar Aaserud / Billedsentralen / Scanpix Vis mer

Han kan heller ikke se for seg at en KGB-offiser ville gjort dette uten å få godkjennelse fra sine overordnede. Dokumentaren viser til at LO-lederen Konrad Nordahl ble så opprørt at han skrev i sin dagbok at han hadde fått tilgang til dokumenter om hemmelig infiltrering og Wernas intime omgang med agenten.

- Ryktet begynte å spre seg blant fagforeningsledere og politiske ledere. Det er talende for hvor nære relasjonene var mellom den sovjetiske ambassaden og Gerhardsen-familien, og hvor problematisk folk i hans eget parti anså dette.

Sundsvall hevdet det ikke fantes noe i LO-lederens dagbok som tydet på at han hadde mer informasjon enn andre. Nordahl var mest av alt bekymret for de politiske konsekvensene for regjeringen og arbeiderbevegelsen om slike forhold ble offentlig kjent, ifølge historikeren.

Kona ble overvåket

Det ble ifølge Sundsvall igangsatt etterforskning av mulige forhold. Og i siste instans ble statsministeren også informert.

- Hans kone ble overvåket av det norske politiet, og Gerhardsen ble rasende da han hørte om det. Men de så hennes forhold til KGB-offiseren som en sikkerhetsrisiko, sier Arne Strand.

<strong>I 1962:</strong> Her er ekteparet Einar Gerhardsen og Werna Gerhardsen fotografert ved en skigard, i anledning hennes 50-årsdag. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix
I 1962: Her er ekteparet Einar Gerhardsen og Werna Gerhardsen fotografert ved en skigard, i anledning hennes 50-årsdag. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix Vis mer

I «Einar»-dokumentaren kommenterer Gerhardsens barn ryktene om sin mor.

- Det var jo ingen som kunne bekrefte eller dokumentere noe som helst om dette såkalte erotiske forhold. Jeg fikk mange spørsmål om det selv på den tida, og sa at de får dokumentere, eller så få de holde kjeft. Og de har holdt kjeft, så da tenker jeg at dette var det ikke noe hold i, sier sønnen Rune Gerhardsen.

Arne Strand er enig, og tror heller ikke noe på ryktene om Werna.

- Hun var ikke en dame for sånt, det er jeg ganske trygg på. Det som lå bak, var at hun likte å snakke med ham, hadde et godt utbytte av det og at hun spilte en politisk rolle. Det ville blitt avslørt om det var et seksuelt forhold.

Strand mener et seksuelt forhold ville blitt avslørt, ettersom overvåkingspolitiet den gangen «var hysteriske når det gjaldt nordmenns forhold til KGB».

Samtidig som det verserte rykter om utroskap, ble det hevdet at Gerhardsen ble styrt i en sovjetvennlig retning.

- Han lot seg ikke styre. Han styrte andre, og han forsøkte å styre russerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer