UTEN TRØST: I 70 år siden 2. verdenskrigs slutt har såkalte «comfort women» fra hele Asia krevd oppreisning fra Japan. Foto: AP / NTB Scanpix
UTEN TRØST: I 70 år siden 2. verdenskrigs slutt har såkalte «comfort women» fra hele Asia krevd oppreisning fra Japan. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Utrøstelige sexslaver

Japan nekter å ta et oppgjør med overgrepene fra andre verdenskrig, slik tyskerne har gjort.

Kommentar

Stadige forsøk på å omskrive og forskjønne landets historie provoserer Japans naboer. 70 år etter andre verdenskrigs slutt er det fortsatt åpne sår blant asiatiske krigsofre. Nasjonalismen er på stigende kurs i Japan etter at statsminister Shinzo Abe kom til makten i 2012. Han har kritisert skolenes lærebøker for å fremme et «selvpiskende syn på historien». Nå har han beordret utdanningsdepartementet til å revidere flere historiebøker.

Et avsnitt om at Japan ble gjenstand for internasjonal fordømmelse etter drapene på tusener av kinesere under den såkalte Nanjing-massakren i 1937, er for eksempel fjernet fra en av bøkene, ifølge avisen Asahi Shimbun. Like stor bestyrtelse i nabolandene vekker det at lærebøkene reviderer opplysninger om såkalte «comfort women», kinesiske og koreanske kvinner som ble holdt som sexslaver av de japanske soldatene.

Men japanerne nøyer seg ikke med å drive historieforfalsking på hjemmebane. Nå har japanske historikere henvendt seg til det New York-baserte forlaget McGraw-Hill med krav om å korrigere en amerikansk lærebok for universiteter. 19 japanske professorer har sendt brev der de ber om endringer i avsnittet om «comfort women» i det 900 sider store verket «Traditions and Encounters» av Herbert Ziegler ved Universitetet i Hawaii.

Han har på sin side omtalt sensurkravet som et angrep på egen ytringsfrihet og akademisk uavhengighet. 20 amerikanske historieprofessorer har også reagert med offentlige protester mot «den japanske regjeringens nylige forsøk på å undertrykke opplysninger i historiebøker både i Japan og andre steder».

Bak denne ordkrigen skjuler det seg traumer som ikke vil leges. Flere av kvinnene som fortsatt er i live har bedt om moralsk oppreisning. Men kontroversen er like mye en politisk strid mellom parter som sto på hver sin side under siste verdenskrig. Myndighetene i Beijing og i Seoul har protestert mot det de kaller hvitvasking av historien. De mener at 200000 kvinner og unge jenter fra okkuperte land som Kina, Korea, Filippinene og mindre land i Sørøst-Asia ble kidnappet for å tjene som sexslaver for Japans keiserlige armé under krigen. Kvinnene ble omtalt som «en gave fra keiseren».

Japansk UD bruker en pensjonert professor fra Nippon-universitetet, Ikuhiko Hata, som talsmann i saken. Etter hans syn dreier det seg ikke om mer enn 20000 kvinner. Han omtaler dem som vanlige prostituerte: «Det finnes kvinner som sitter i vinduer i Amsterdam og reklamerer for sine tjenester, som en del av den kommersielle sexhandelen. Prostituerte har eksistert til alle tider, så jeg tror ikke at «comfort women» var noe spesielt», sa professor Hata på en pressekonferanse i Tokyo nylig.

Det amerikanske forlaget står ved opplysningene i boka, og japansk UD har forsikret at landet respekterer ytringsfriheten i USA.