Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Klima

Utrygg styring fra «styringspartiet»

Arbeiderpartiet svikter i vår tids viktigste sak. 

DØVE ØRER: Internasjonal klimaforskning og en ny, internasjonal klimaavtale møter døve ører hos Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet, mener artikkelforfatteren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DØVE ØRER: Internasjonal klimaforskning og en ny, internasjonal klimaavtale møter døve ører hos Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet, mener artikkelforfatteren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

«Styringspartiet» har nok en gang vedtatt å styre oss mot farlige og irreversible klimaendringer.

Verden er allerede blitt én grad varmere siden den industrielle revolusjon. Oppvarmingen akselererer. Om vi legger karbonbudsjettet til FNs klimapanel til grunn, har vi fire år igjen med dagens utslippsnivå før vi har sprengt 1,5-gradersmålet.

Arbeiderpartiet bør være de første til å ta disse faktaene på alvor. De har en stolt historie som et statsbærende parti som tar ansvar når det gjelder. De bygde velferdsstaten, fant opp ordet «bærekraft» og opprettet oljefondet. De har gått til valg på slagord som «krav til innsats for en felles framtid» og «vi tar Norge videre». Det sosialdemokratiske verdigrunnlaget handler om å løse de store oppgavene i fellesskap. Man skulle forvente at Arbeiderpartiet var partiet som nå ledet oss gjennom et grønt skifte og sikret trygghet for framtida i ei tid da menneskenes livsgrunnlag står på spill.

De gjør det motsatte. Landsmøtet går inn for «økt utvinning fra felt, utvinning av påviste ressurser og utdeling av nytt leteareal». I praksis betyr dette at de vil ha oljeutvinning i Norge gjennom mesteparten av dette århundret, og lenge etter at verden må være fossilfri om vi skal forhindre farlige klimaendringer. Internasjonal klimaforskning og en ny, internasjonal klimaavtale møter døve ører hos Arbeiderpartiet.

Denne politikken er ikke bare katastrofe for klimaet, men også en stor økonomisk risiko. Nesten ingen nye oljefelt er lønnsomme med dagens oljepris. Når verdens land attpåtil er blitt enig om å fase ut olje og gass, vil ansvarlig økonomisk politikk bestå i å flytte investeringene til næringer vi vet vil være lønnsomme i framtida – for eksempel fornybar energi.

Overgangen til fornybarsamfunnet blir ikke nødvendigvis lett. Miljøpartiet De Grønne er de første til å innrømme at det er en stor oppgave å omstille seg fra oljeavhengigheten. Men ved å velge å ikke gjøre det, velger vi bort livsgrunnlaget vårt, og dermed også tryggheten og velferden. Et ansvarlig styringsparti starter klimadugnaden nå. Tirsdag foreslo De Grønne på Stortinget å fase ut oljeindustrien over en 20-årsperiode, og bygge opp grønne arbeidsplasser. Arbeiderpartiet stemmer imot. Når Arbeiderpartiet ikke er villig til å gjøre en innsats for vår felles framtid, har partiet spilt fallitt.