Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Ungdomspartiene:

Utrygge ungdomspartier truer demokratiet!

Ungdomspartiene må kvitte seg med ukultur.

ALKOHOL: At det for eksempel serveres alkohol på landsmøter, valgvaker og andre arrangementer, er med på å gjøre politikken til et mindre trygt sted for barn og unge, skriver Guri Barka Martins. På bildet er næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og andre Høyre-folk på Høyres valgvake i Oslo i fjor høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ALKOHOL: At det for eksempel serveres alkohol på landsmøter, valgvaker og andre arrangementer, er med på å gjøre politikken til et mindre trygt sted for barn og unge, skriver Guri Barka Martins. På bildet er næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og andre Høyre-folk på Høyres valgvake i Oslo i fjor høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilliten til ungdomspartiene tynnslites når #MeToo-kampanjen belyser fyll, overgrep og dårlig håndtering av varselsaker i ungdomspolitikken. Bekymret lærer og far Christian Lomsdalen vil holde barna sine unna politikken. Kritikken viser hvor viktig det er at ungdomspartiene bruker #MeToo til å kvitte seg med ukultur. Utrygge ungdomspartier er en trussel mot demokratiet.

Alkohol øker risikoen for uønskede seksuelle handlinger, men også for annen uønsket atferd. Under påvirkning svekkes dømmekraften og det blir vanskeligere enn normalt å forstå andres grenser.

Grønn Ungdom har tre tips til det politiske Norge i lys av #MeToo:

1. Å skulle tillate alkohol på arrangementer i regi av et ungdomsparti er å utsette unge mennesker, spesielt mindreårige, for en helt unødvendig risiko. Det er ikke uten grunn at vi, Sosialistisk Ungdom, Rød Ungdom, KrFU, AUF har nulltoleranse for rusmidler på våre arrangementer. For Grønn Ungdoms tillitsvalgte gjelder dette også på arrangementer i regi av Miljøpartiet De Grønne.

2. Moderpartiene burde se til svenske LO og droppe alkohol i partisammenheng. «De voksne partiene» har et ansvar når det kommer til å gjøre ungdomspolitikken til et trygt sted å engasjere seg. Alkoholkulturen i moderpartiene hindrer oss fra å kunne tilby helt trygge rammer for de yngste medlemmene. At det for eksempel serveres alkohol på landsmøter, valgvaker og andre arrangementer, er med på å gjøre politikken til et mindre trygt sted for barn og unge.

3. Alle ungdomspartiene må ta en grundig gjennomgang av hvordan de forebygger og håndterer varselsaker. Seksuell trakassering og maktmisbruk skjer, det må en strukturell samfunnsendring til for at vi skal bli helt kvitt det. Likevel er det mye man kan gjøre som barne- og ungdomsorganisasjon for å forebygge, og at blir håndtert på en god måte. I Grønn Ungdom og i flere andre ungdomspartier har man opplæring i grensesetting og rolleforståelse på alle arrangement.

#MeToo-kampanjen har vist oss at det dessverre skjer overgrep i alle deler av samfunnet. Politikken har også en lang vei å gå. De aller fleste har likevel gode og meningsfylte ungdomsår som engasjert ungdomspartiene. Å oppfordre ungdom til å slutte å engasjere seg og påvirke samfunnet for sitt eget og andres beste, er ikke veien å gå.

Grønn Ungdom håper partiene nå gjør alt de kan for å gjenvinne tilliten fra både ungdommen, Lomsdalen og andre foreldre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!