Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Utrykk for et forskrudd syn på hvordan kloden er sammensatt

Thorbjørn Jagland om historieforfalskning i jødisk-ortodoks avis etter Paris-marsjen.

HÅND I HANSKE: Paris' borgermester Anne Hidalgo og EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk Federica Mogherini sto på hver sin side av Thorbjørn Jagland under Paris-marsjen. Etter at den jødisk-ortodokse avisa HaMevaser hadde gjort billedredigeringen sin ferdig, var alle kvinner fjernet og bare Hidalgos hanske hang igjen. Faksimile HaMevaser
HÅND I HANSKE: Paris' borgermester Anne Hidalgo og EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk Federica Mogherini sto på hver sin side av Thorbjørn Jagland under Paris-marsjen. Etter at den jødisk-ortodokse avisa HaMevaser hadde gjort billedredigeringen sin ferdig, var alle kvinner fjernet og bare Hidalgos hanske hang igjen. Faksimile HaMevaser Vis mer

(Dagbladet): Da statsledere fra hele verden samlet seg i Paris sist søndag for å vise sin støtte til ytringsfriheten og ofrene etter terroraksjonene, sto lederen for Europarådet, Thorbjørn Jagland, fremst av alle.

På hver sin side av ham sto Paris' borgermester Anne Hidalgo og EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk Federica Mogherini, noe som ble behørig dekket av verdens pressefotografer.

Religiøs billedmanipulering Derfor var det ganske lett å se da den jødisk-ortodokse avisa HaMevaser manipulerte bort alle kvinnene fra deres dekning av den historiske begivenheten.

- Man kan ikke retusjere bort halvparten av jordas befolkning. Det gir utrykk for et forskrudd syn på hvordan kloden er sammensatt, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

Både Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Paris' borgermester Anne Hidalgo, EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk Federica Mogherini er redigert bort. Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt er også helt ugjenkjennelig i det ene hjørnet.

Hansken man kan se i Jaglands arm tilhører ikke mannen som står ved siden av ham i HaMevasers bilde, men nettopp bortredigerte Anne Hidalgo.

- Historisk begivenhet Jagland trøster seg likevel med at det store bildet i verden tross alt er helt annerledes.

- Men det er dessverre slik at det alltids er noen som gir utrykk for slike holdninger, sier Jagland.

Europarådets leder benytter samtidig anledningen til å sende noen stikk også til vestlige, og norske medier, i forbindelse med HaMevasers forsøk på å skrive noen av vestens mektigste kvinner ut av historien.

- Under dekningen av solidaritetsmarsjen så jeg ingen som nevnte Anne Hidalgo og Federica Mogherini ved navn. Det var vel ingen som visste hvem de var. Men dette er meget kjente kvinner, sier Jagland.

Den meritterte politikeren håper at Europa nå kan påvirkes til det positive etter å ha sett scenene hvor 1,3 millioner mennesker samlet seg i Paris for å feire ytringsfriheten og vise sin soldidariet med terrorofrene.

- Det var en historisk begivenhet, oppsummerer han.

HELE HURVEN: Slik så det egentlig ut da statsledere fra hele verden var samlet i Paris. Foto: NTB scanpix
HELE HURVEN: Slik så det egentlig ut da statsledere fra hele verden var samlet i Paris. Foto: NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media