Utseende: Marxistisk?

Det er på denne utrettelige innsatsen mot rasisme og for mangfold man kan kjenne igjen en marxist, ikke på utseendet.

DØMMER ETTER UTSEENDET: Anders Behring Breivik brukte Bjørnar Moxnes (bildet) som eksempel på en som «ser marxistisk ut». Foto: Torunn Bråna
DØMMER ETTER UTSEENDET: Anders Behring Breivik brukte Bjørnar Moxnes (bildet) som eksempel på en som «ser marxistisk ut». Foto: Torunn BrånaVis mer

I retten i går uttalte Anders Behring Breivik at han valgte å spare AUF-eren Adrian Pracon på Utøya fordi han ikke syntes Pracon så marxistisk ut. Som Pracon selv sier er det kvalmende hvordan terroristen lekte gud på Utøya og at han bestemte over hvem som skulle leve og dø. Mer absurd enn kvalmende er det imidlertid at Breivik i samme sekvens sa at han mener noen personer ser mer venstreorienterte ut enn andre. Da han skulle forklare seg nevnte terroristen undertegnede som et eksempel på en person som «ser marxistisk ut».

Til tross for alvoret i saken er det nesten så man må le av Breiviks påstander. Marxister er like mangfoldige som det multikulturelle samfunnet terroristen hater, og kommer i alle fasonger. Det finnes selvfølgelig ingen måte å skille en marxist fra en hvilken som helst annen person basert på utseende.

Likevel illustrerer Breiviks absurditeter en viktig side ved hans verdensbilde, nemlig at det finnes en marxistisk konspirasjon med fotfeste langt inn i Arbeiderpartiet. Da terroristen ringte til politiet fra Utøya for å overgi seg oppga han at han var kommandør i «den norske antikommunistiske motstandsbevegelse». Akkurat slik nazistene i mellomkrigstida polemiserte mot den «jøde-bolsjevikiske konspirasjon», mener Breivik venstresida står i ledtog med muslimene for å ødelegge det Norge han påstår at han elsker.

Breiviks påstander er like historieløse som de er uhyrlige. Norge er ikke noe «fengsel hvor det ikke eksisterer ytringsfrihet og hvor kulturen er ødelagt av multikulturelle marxister», som Breivik selv sier. Arbeiderpartiet er heller ikke del av noen marxistisk konspirasjon, slik blant annet Dagbladets faktasjekk har vist til. Ap brøt med Komintern allerede i 1923, og Tony Blair og hans markedsvennlige «tredje vei» har nok vært en viktigere inspirasjonskilde for dagens Ap-ledelse enn Karl Marx.

Men terroristen har rett i én ting. Venstresida har det siste århundret gått i front i kampen mot fremmedfrykt og fascisme, og for et samfunn der alle skal ha samme muligheter, uavhengig av kjønn, klasse, religion eller etnisitet. Breivik har dermed helt rett i at vi vil gjøre alt som står i vår makt for å bekjempe hans fremmedfiendtlige ideologi i alle former den måtte komme. Det er på denne utrettelige innsatsen mot rasisme og for mangfold man kan kjenne igjen en marxist, ikke på utseendet.