Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Utsett verdens undergang

Kanskje vil verden bestå likevel? Donald Trumps utenriksministerkandidat Rex Tillerson er ingen revolusjonær som vil sette verden på hodet.

TILREGNELIG: Rex Tillerson blir trolig godkjent som USAs påtroppende utenriksminister. Foto: Ron Sachs / dpa / NTB / Scanpix
TILREGNELIG: Rex Tillerson blir trolig godkjent som USAs påtroppende utenriksminister. Foto: Ron Sachs / dpa / NTB / Scanpix Vis mer
Meninger

I skyggen av pressekonferansen til sin frispråklige sjef Donald Trump ble Rex Tillerson (64) onsdag og torsdag grillet i senatshøringen han må gjennom for å godkjennes som utenriksminister. Resonnementene hans rundt Russland og verden for øvrig var gjenkjennelige, og bar ikke preg av Trumps ofte sjokkerende utspill og påstander. Den påtroppende utenriksministeren virket tilregnelig.

Russland og forholdet til president Vladimir Putin var det sentrale i høringen. Grunnen er åpenbar, Trump har selv gitt uttrykk for at han beundrer Putin, og at han vil vurdere å oppheve sanksjonene mot Russland. Han står dessuten midt i enda en skandale, denne gangen om sitt forhold til egne etterretningsorganisasjoner som sier at Putin personlig godkjente datainnbruddene i Det demokratiske partiets datamaskiner, noe som har ført til at Trump har gått til krig mot den etterretningen han om en uke er sjef for.

Tillerson har dessuten selv sin russiske historie; som toppsjef i USAs største oljeselskap Exxon Mobil har han hatt et nært forhold til Kremls fremste hauk, styrelederen i det russiske statsoljeselskapet Rosneft, Igor Sjesjin. For sine russiske fortjenester fikk Tillerson for noen år siden den fremste russiske utmerkelsen en utlending kan få, Vennskapsmedaljen, utdelt av president Putin selv.

Det var derfor overraskende, på grensa til det sjokkerende, da Tillerson sa at han ennå ikke hadde snakket om Russland med Trump. Hva har de snakket om da? Åpenbart ikke om sanksjonene mot Russland på grunn av aggresjonen i Ukraina. Tillerson svarte unnvikende på spørsmål om sanksjonene ville fortsette. Men han snakket også et tøft språk da han omtalte Putins Russland som en «motstander» som utgjør en «stor trussel» mot verden. På spørsmål om Putin hadde begått krigsforbrytelser i Syria, svarte Tillerson at han ikke ville bruke et slikt uttrykk.

Hans svar var kritiske, men balanserte, til Putins Russland. Og der Trump har lovet å omdefinere USAs forhold til Russland, svarte Tillerson at han ville ta i bruk forpliktende dialog for å bedre på forholdet. Han kalte Putins Russland for «ikke uforutsigbart», altså som en rasjonell aktør som det går an å ha med å gjøre. Det er et godt utgangspunkt.

Mens Trump har profilert seg som en utradisjonell republikaner i utenrikspolitikken, er Tillerson mer gjenkjennelig. Han kritiserte Obama for å være for veik i sin respons til Russlands annektering av Krim i 2014. Og han sa at han ville sende et klart signal til Kina om deres annektering av Sør-Kina havet. Øyene som Kina har bygget i havet, og som brukes av forsvaret, er den største sikkerhetsutfordringen fra Kina som USA står overfor. Tillerson krevde at øy-utbyggingen stanser, og så, mye mer radikalt:

- Deres adgang til disse øyene vil ikke bli tillatt, sa han.

Kina truer gjennom sine statskontrollerte aviser med atomkrig hvis USA skulle gjøre alvor av å forsøke å håndheve en blokkade av de kunstige øyene. Konfrontasjonen med Kina trappes dermed dramatisk opp. Både i holdningen til Russlands annektering av Krim, og Kinas øy-bygging i Sør-Kina havet, aner vi en klassisk republikansk utenrikspolitisk hauk i Rex Tillerson. Om det er klokt å være hauk gjenstår å se. Men det virker i det minste gjenkjennelig og forutsigbart.

Gjenkjennelig og forutsigbar var også Tillersons vurdering av Natos forpliktelser overfor sine medlemsland hvis de blir angrepet. Der Trump har sådd tvil om disse forpliktelsene, bekreftet Tillerson dem. Trump har også sagt at han vil skrote Paris-avtalen om å begrense utslipp av menneskeskapte klimagasser. Her var Tillerson mer forsiktig overfor sin sjef, og sa at han ikke så klimaendring som en umiddelbar trussel mot USAs sikkerhet.

- Når utgangspunktet er som galest, blir resultatet som originalest, skrev Ibsen. Så galt er det ikke i tilfellet Trump og Tillerson. Det er med en viss tilfredshet vi konstaterer at Tillerson - tross alt - virker tilregnelig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling