Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utsettelsen skaper hodebry for «Game of Thrones»-skaperne

- Nå er det garantert at serien blir ferdig før bøkene.

(Dagbladet): Nylig kom beskjeden om at fantasy-elskerne blant oss heller ikke i år får nyte fortsettelsen av George R. R. Martins bokserie «A Song of Ice and Fire», som HBOs storslåtte serie «Game of Thrones» er basert på.

Det er fremdeles uklart nøyaktig når sjette bok i serien, «The Winds of Winter», kommer ut.

- Jeg har ingen informasjon om når den kommer. Dette er komplekse bøker, som krever enorme mengder konsentrasjon å skrive. Fans bør innse at bare én av disse bøkene alene tilsvarer to eller tre romaner av andre forfattere, sa Jane Johnson i Martins forlag HarperCollins.

Dermed står både forfatteren og tv-serieskaperne i en merkverdig situasjon.

Tar igjen bøkene I dagene etter meldingen har flere medier kommet fram til en uungåelig konklusjon: Nå er det liten til ingen sjanse for at Martin skal kunne fullføre bokserien før han blir tatt igjen og forbigått av handlingen i tv-serien.

For å oppsummere: Tv-seriens femte sesong ruller over skjermen fra 12. april i år. Denne sesongen skal være basert på Martins fjerde bok, «A Feast for Crows», samt deler av femte bok, «A Dance With Dragons».

Det er altså allerede lite fastsatt handling å ta av når serieskaperne går i gang med innspilling av sjette tv-sesong senere i år. Serien har siden 2011 hatt sesong hvert år, og produsentene har tidligere uttalt at serien senest tar slutt etter åttende sesong, altså i 2018.

George R.R. Martin holder derimot et litt annet tempo for bokutgivelsene sine. Første bok i serien kom allerede i 1996, mens femte og foreløpig siste bok kom i 2011. De første tre bøkene kom med to års mellomrom, mens det så gikk henholdsvis fem og seks år mellom de to neste.

- Vet hvordan det ender Washington Post har gjort en uhøytidelig analyse, og konkluderer med at syvende og muligens siste bok i serien vil komme ut i 2023.

Uansett må lesere og tv-seere forberede seg på at den storslåtte sagaen først tar slutt på tv-skjermen. Det har tydeligvis serieskaperne forberedt seg på allerede, siden de ifølge io9.com har fått innsikt i Martins planer for avslutningen. Den har forfatteren allerede klart for seg.

- Ja, jeg har visst det i årevis. Og de to skaperne av tv-serien vet det, ingen andre, har Martin selv tidligere sagt.

Fansen kan imidlertid trøste seg med én utgivelse fra Martin i år. En samling noveller, lagt til en tidligere tid i samme fiktive univers, er planlagt lansert i løpet av 2015.

ETTERLENGTET: George R.R. Martin skriver på sjette bok i serien som danner grunnlag for «Game of Thrones». Foto: Scanpix
ETTERLENGTET: George R.R. Martin skriver på sjette bok i serien som danner grunnlag for «Game of Thrones». Foto: Scanpix Vis mer