Naboene er skuffede over forlikforslaget

Utsetter bygging av 22.juli-minnestedet

Regjeringen snur i den betente saken, og vil utsette byggestart til en eventuell rettssak er over. Kunstneren ønsker å ferdigstille det omstridte monumentet.

OMSTRIDT MONUMENT: Kunstverket som vant konkurransen om et minnested for 22. juli er laget av den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
OMSTRIDT MONUMENT: Kunstverket som vant konkurransen om et minnested for 22. juli er laget av den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi er overraskede over at regjeringen mener at reaksjonen vår er knyttet til selve kunstverket. De vet utmerket godt at vårt søksmål dreier seg om plasseringen og ikke utformingen av kunstverket i seg selv, sier Anne-Gry Ruud i Utstranda Velforening til Dagbladet.

Hun reagerer sterkt på gårsdagens uttalelser fra kommunalminister Jan Tore Sanner (H) om å forkaste planlagte «Memory Wound» og lage et annet kunstverk på Sørbråten ved Utøya i Hole kommune.

Sanner sa til NRK at dette var regjeringens svar på naboenes stevning av det planlagte minnestedet i området. Men det avviser Ruud.

- Hele søksmålet dreier seg om plassering, sier hun til Dagbladet.

Full debatt

Det har vært full debatt om minnestedet på Sørbråten i Hole kommune etter at vinnerutkastet ble offentliggjort i 2014.

Planen var at det nasjonale minnesmerket skulle stå klart i 2015, men etter massive protester fra beboerne i området, ble prosessen utsatt. I vår besluttet Regjeringen at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

Naboene protesterte høylytt, og varslet rettssak mot staten for brudd på naboloven.

I et møte tidligere i september skal regjeringen ha kommet med et tilbud om forlik til naboene. Der presenterte de forslaget om å bytte ut det omstridte 22. juli-minnesmerket «Memory Wound».

Men naboene takket nei til forliket.

- Vi er tydelige på at et forlik må innebære en flytting. Det er så sterkt å måtte forholde seg til de verste opplevelsene i sitt liv hver eneste dag resten av livet, sier Ruud og forteller at naboene nå er klare for å prøve saken i retten.

Utsetter byggestart

Staten har tidligere ønsket å sette i gang arbeidet med minnestedet uavhengig av naboenes stevning, men har nå lovet naboene å utsette byggestart for minnestedet til etter saken er ferdigbehandlet i retten.

- Vi er veldig glade for det. Det er en katastrofe for oss om de starter byggingen, det er ikke anledning til å snu og gjøre om på et så omfattende kunstverk om man først har startet, sier Ruud til Dagbladet.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) skriver i en pressemelding at regjeringen ønsker å finne en løsning.

- Vårt mål er å få på plass et nasjonalt minnested der vi kan samles for å sørge og savne de som gikk bort 22. juli 2011. Noen naboer har reagert på minnesmerket, og gått til sak mot staten. Det er selvsagt noe vi tar alvorlig.

Sanner ønsker imidlertid ikke å kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet.

Kunstneren vil ferdigstille

Kunstner Jonas Dahlberg sier på sin side til Dagbladet at han ønsker å ferdigstille monumentet.

- Et minnested som etterstreber at alle kommer overens, en form for stillhet, reduserer det som skjedde, og kan bidra til å omstendigheter kan bli glemt, skriver han i en uttalelse der han også for første gang forteller hvordan han oppfatter debatten rundt det omstridte kunstverket.

- Jeg er overbevist om at debatten om minnestedene i Hole og Oslo er en viktig del av sorgprosessen som et samfunn, så vel som enkeltpersoner, går gjennom, skriver han.

Staten har bedt om og fått innvilget svarfrist på naboenes stevning til 20. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer