Utsetter fagbokprisene enda et år

Regjeringen kjøper seg tid.

(Dagbladet.no): Regjeringen bestemte i går å beholde fastprisen på lærebøker til høyere utdanning i enda et år. Høringen som ble foretatt i bransjen i vår var ikke nok, dessuten spriket tilbakemeldingene:

Fagbokforfattere, forlag og bokhandlere ønsket å beholde fastprisen. Studentene og universits- og høyskolerådet anbefalte derimot fripris på fagbøker.

Det sjokkerte Kjell Lars Berge, lederen i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF):

- Her er det en eller annen klikk oppi skallen. Jeg er sjokkert over studentene og universitetenes manglende innsikt i de økonomiske rammebetingelsene for norsk faglitteratur, sa han til Dagbladet.no.

Han er overrasket over regjeringens gjentatte utsettelse:

- Sosialistisk venstreparti har hele tiden vært tydelige på at de ønsker faste priser. I denne saken virker det likevel som kunnskapsminister Øystein Djupedal har hørt mer på studentorganisasjonene og Universitet- og høyskolerådet enn sin egen stortingsgruppe, sier Berge ifølge Bok og samfunn.

Fortsatt akademisk språk

Regjeringen utsetter spørsmålet kort tid etter at 223 professorer i kultur- og samfunnsfagene signerte oppropet «Til forsvar for norsk som forskningsspråk».

VIL HA FASTE PRISER: Kjell Lars Berge er fagbokforfatternes leder. Foto: RUNE I. MYHRE
VIL HA FASTE PRISER: Kjell Lars Berge er fagbokforfatternes leder. Foto: RUNE I. MYHRE Vis mer

De mener norsk som fagspråk blir diskriminert og truet gjennom de nye reglene for vitenskapelig publisering, og frykter for norsk språks framtid som akademisk språk.

Regjeringen vil nå ha en stortingsmelding om det norske språk, med forslag til tiltak for å bevare norsk som fagspråk og akademisk språk.

SVs stortingsrepresentant Rolf Reikvam mener det er behov for en slik offentlig utredning:

- En slik utredning bør kartlegge hele feltet og peke på hvilke virkemidler som bør settes inn for å sikre og utvikle politikken på dette området, sier Reikvam ifølge På høyden, nettavis for Universitetet i Bergen.

Berolingende

7. juni i år ble det lagt fram en rapport om norsk som akademisk språk fra Universitets- og høyskolerådets språkpolitiske komité.

- Jeg håper rapporten og anbefalingene vi kommer med også vil virke beroligende på de som er bekymret for at det norske fagspråket vil forsvinne, sier prorektor ved UiB, Anne Gro Salvanes, til På Høyden. Hun som har sittet i Universitets- og høyskolerådets språkpolitiske komité.

I en pressemelding skriver regjeringen at de er «opptatt av å bevare norsk som fagspråk og akademisk språk.»

Stortingsmeldingen de fremmer, vil se på tiltak for å nå målene om norsk som både fag- og akademisk språk. Og den vil være med og styre regjeringens avgjørelse om faste eller frie priser for norske fagbøker.