ETTERTRAKTET: Aldri før har folk vært så tiltrukket av Oslo, det være seg innflyttere, investorer, næringsdrivende eller turister. Her et par av de sistnevnte, på Operaens tak. Foto: Berit Roald/NTB scanpix
ETTERTRAKTET: Aldri før har folk vært så tiltrukket av Oslo, det være seg innflyttere, investorer, næringsdrivende eller turister. Her et par av de sistnevnte, på Operaens tak. Foto: Berit Roald/NTB scanpixVis mer

Utskjelt om vinteren, utsolgt om sommeren, det er Oslo

Turistmagneten.

Kommentar

Oslo er syndens pøl. Oslo er støy og spetakkel. Oslo er blodig vold og ran på åpen gate. Dessuten er Oslo-folk overlegne, helt uten grunn, i en by som ikke produserer noe som helst, som administrerer det resten av landet skaper, og skummer fløten. En del innflyttere forlater byen, skriver avisinnlegg om sine kloke valg, om steder der livskvaliteten er høy og boligprisene lave.

Men det er om vinteren. I sommerhalvåret fylles Oslo av nordmenn på storbyferie, nordmenn på helgetur, nordmenn på festival. Nordmenn har aldri før vært så glade i Oslo. Det samme gjelder de utenlandske turistene. I fjor hadde byens hoteller en vekst på åtte prosent, og dere, kjære landsmenn, sto for 60 prosent av overnattingene i hovedstaden.

Les også: Eplehagene fyller av høyblokker.

Økningen kommer ikke fordi vi har hengt opp flere Tidemand og Gude på Nasjonalgalleriet, fordi Vigelandsparken er blitt større, eller fordi vi har funnet mer pinneved fra vikingtiden. Nei, den kommer fordi Oslo vokser, fordi vi får stadig flere av storbyens kvaliteter. Turistene kommer for konserter og festivaler, Aker brygge, gateliv og taket på Operaen. Og de kommer fordi Oslo gradvis blir mer trendy og eksklusiv på shoppingfronten: snart har de fleste av verdens toppdesignere åpnet egne butikker rundt Egertorget, mens det kryr av hipstere lenger øst.

Mens andre norske byer besøkes for sin pittoreske sjarm, sine hvite småhus og nærhet til fjord og fjell, er Oslo i ferd med å bli en by som lokker folk med sin urbanitet. Slik var det ikke tidligere. Jeg pleide å synes synd på de stakkars spanjolene som virret rundt på Karl Johan og tok båten til Bygdøy. Awfully sorry, folkens, dette er alt vi har å by på. Jeg trøstet meg med at de bare var innom, på vei til Hardanger.

Les også: Det nye regjeringskvartalet fortjener ros for sin åpne form.

Ikke misforstå, vi som bor her har alltid likt byen vår. Vi har hatt våre nærmiljø, enten det er en bygård i sentrum, blokker i forstaden, eller hus med hage, mens sentrum har vært helt OK. Nå vokser sentrum, både i folketall og utbredelse, og aldri har folk utenfra vært så tiltrukket av Oslo, det være seg innflyttere, investorer, næringsdrivende, eller turister fra fjern og nær. I dag drukner de vinterlige utskjellingene i den skrikende boligmangelen. Alle vil bo i det sentrale Oslo, omgitt av trafikkstøy og knivstikkere.

I ydmykhetens navn må det tilføyes at vi har mye å takke resten av landet for. Ikke bare fordi vi er så heldige å få administrere alt dere lager (jeg er delvis seriøs nå), men fordi vi har fått lov til å bli det norske språksamfunnets sentrale magnet, byen folk flytter til. Hadde Oslo ligget i Tyskland eller Frankrike, ville vi vært sånn midt på treet, litt som Rosenborg. Så, takk, alle norske Oslo-turister, dere er fine folk. Ikke det at vi trenger dere for selvtillitens skyld, men dere er hjertelig velkommen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.