Utslitt av liv og død i Kina

En av Kinas største nålevende forfattere blir en sentral figur ved bokmessa i Frankfurt denne uka. Snart kommer hans Kina-krønike på norsk.

KINESISK NOBELPRISVINNER: Dagbladet møtte Mo Yan i Beijing i 2009. Foto: Inger Bentzrud
KINESISK NOBELPRISVINNER: Dagbladet møtte Mo Yan i Beijing i 2009. Foto: Inger Bentzrud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEIJING (Dagbladet): Da forfatteren Mo Yan ble bedt om å være frontfigur og talsmann i Kina for en kjent PC-produsent, takket han nei, fordi han skriver raskere med penn og papir.

- Bill Gates liker ikke det jeg nå skal si: Maskiner har ingen lidenskap. Jeg skrev på computer i fem år, før jeg vendte tilbake til kalligrafien. Først da - idet hånden og pennen smeltet sammen - kom skrivegleden tilbake til meg. Jeg skrev denne romanen på 43 dager.

Mo Yan holder den 540 sider lange engelske utgaven av «Life and Death Are Wearing Me Out» i hendene. Han legger raskt til:

- Men det tok meg 43 år å planlegge den.

DEN 54 ÅR GAMLE kinesiske forfatteren Guan Moye - Mo Yan er et kunstnernavn og betyr «ikke snakk» - regnes av mange som Kinas største nålevende.

Han bor, skriver og utgis i Kina, og alt han produserer er dypt plantet i det kinesiske jordsmonnet. Romanen «Rødt korn» fra 1985, som ble filmatisert av Zhang Yimou, omtales ofte som «post-Mao-Kinas gjennombruddsroman».

Mo Yan karakteriseres også som Kinas svar på Gabriel Garcia Marquez, og hentydningene til Marquez' «Hundre års ensomhet» har tiltatt ytterligere etter Mo Yans to store Kina-krøniker «Big Breasts & Wide Hips» (1996) og «Life and Death Are Wearing Me Out» (2006).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer