Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utsnitt av ensomhet

De 11 novellene i «Fotografier» handler om isolasjon, ensomhet, om forhold som er gått i stå eller i stykker, om brist på kommunikasjon, om møter som løper ut i sanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annette Mattsson:
«Fotografiet»

Gyldendal
131 s. Kr 198

Med unntak av én har samtlige noveller kvinnelig hovedperson, ikke den samme, men alle er varianter over den samme, og de har en grunnleggende følelse av savn til felles: et savn av et barn, en mann, en mor, en far. Og dette savn preger også de menn som krysser de kvinnelige hovedpersonenes vei.

Mattsons kvinner bryter ikke sammen, men noen av dem lever på kanten av nervøst sammenbrudd. Noen søker selv å isolere seg, andre forsøker halvhjertet å bryte ut av isolasjonen. Karakteristisk nok er det gjerne kvinnen som tar initiativet når hun møter menn på kafé _ menn som er like ensomme som henne, men som oftest også mer stakkarslige.

Et par av de beste tekstene i boken, «Møte» og «Arr», handler om slike episoder med tilfeldige kafébekjentskaper som ender hjemme hos mannen fordi kvinnen vil det slik. Det er en sår og gripende tone over disse fortellingene om mislykkede forsøk på seksuell kontakt.

Melankolsk

Men også i de novellene som handler om savn av eller bekymringer over barn, «Tvillingene», «Kvinnene på stranden» og «Oppløsning», eller om sorgen over en mor eller far som er gått bort, «Borte» og «Fotografiet», lykkes Mattson i å formidle en melankolsk grunnstemning som virker ekte følt.

Metoden er den enkle, men riktige, nemlig den som går ut på å dempe ned de sterke følelsesuttrykkene og vende oppmerksomheten mot det ytre, ikke fortelle hvor sørgelig man har det, men vise det ved å knytte følelsen til en bestemt gjenstand: Et par sko, et arr i en panne, et gammelt fotografi, osv.

Stilsikker

Det hender man støter på setninger eller uttrykk som virker malplasserte, men det er ikke ofte. Mattsson er stilsikker til å være debutant. Dessuten er hun behagelig fri for språklig krimskrams og kan skrive norsk. Det er det ikke alle som kant _ heller ikke blant de som kaller seg forfattere.

ØYSTEIN ROTTEM

Hele Norges coronakart