Anmeldelse Film «En dommers dilemma»

Utsøkt av Emma Thompson

«En dommers dilemma» er et dannet britisk drama som vet at dannelsen kan være problematisk

KONFRONTERES MED SEG SELV: Emma Thompson spiller med bravur en britisk dommer som får en sak som går sterkt inn på henne i “En dommers dilemma”. Video: Entertainment One UK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: «En dommers dilemma» er et dannet britisk drama som er svært klar over den britiske dannelsens blinde flekker. Og voksne Emma Thompson-fans på jakt etter skikkelige filmer som handler om noe kan bare bestille billetter først som sist. Thompson er utsøkt.

Hun legger for dagen den særlige blandingen av ytre beherskelse og indre storm som hun er blitt elsket for i filmer som «Fornuft og følelser». Det er fascinerende hvordan tilskueren alltid ser på Thompsons ansikt at hun strever, selv om hun fremstår som om hun har full kontroll. Eller nesten full.

Dum tittel

«En dommers dilemma» er basert på Ian McEwans roman «Barneloven». På engelsk heter filmen det samme som romanen, og det burde den også gjort på norsk. Ingen trenger drønnet av pompøsitet i en tittel som forkynner med utestemme at her handler det jammen om eksistensielle problemstillinger.

Men det handler altså jammen om eksistensielle problemstillinger. Thompson spiller dommeren Fiona Maye, som får to utfordringer kastet i det kappekledte fanget samtidig. For det første forteller mannen hennes (Stanley Tucci) at han er lei av et goldt og sexløst samliv og at han vil ha en affære. For det andre må hun felle en dom i en sak om en syttenåring i Jehovas vitner, Adam (Fionn Whitehead), som ikke vil ta imot blodoverføringen som trengs for å bekjempe leukemien som herjer i kroppen hans. I begge tilfeller oppstår diskusjoner om rett og galt, og om hvordan man begrunner sine egne verdivalg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer