Utsøkt døråpner

Knallsterk debut fra ung trompetveteran.

CD: Når han nå solodebuterer med «The Door», har Mathias Eick spilt så lenge i så mange norske og internasjonale sammenhenger at det tilsier en alder på 40 +.

Men fortsatt er Tønsberg-via-jazzlinja-i-Trondheim-til-Oslo-trompeteren bare 28, her han med sterk musikalsk identitet og betydelig autoritet leder et garvet lag gjennom åtte egne låter.

Våger

At han allierer seg med no-nonsense-musikere som Jon Balke (piano), Audun Erlien (el-bass), Audun Kleive (trommer, perkusjon) og Stian Carstensen (pedal steel på tre spor), viser at Eick våger å både stole på egen styrke og uttrykkskraft og åpne for andres videreforedling.

Ingen av medspillerne har noen gang deltatt på et album uten å være med på å prege det, og sånn er det her også.

Men – som da mye av repertoaret ble spilt under en av Moldejazz’ beste konserter i fjor – det er Eick som stokker, gir og melder i denne runden. Med vakker tone og følsomt fortellende frasering som leder tankene mot det siste tiårets Tomasz Stanko, plasserer han seg midt det lyriske, melodi-baserte uttrykket, mens de andre solidarisk slår ring omkring ham med små utfordringer, støtteerklæringer, utfyllinger, spørsmål og svar. Det er utsøkt (sam) spilt, en drivende, svevende og tidvis melankolsk musikk, uredd for å vise følelser.

Utvider

Av og til balanserer den farlig nær skriket, som i de siste taktene av «Fly», og den låter aldri likegyldig, heller ikke i sine mer smilende partier.

Her hjemme har Nils Petter Molvær, Per Jørgensen, Jan Magne Førde, Kåre Nymark jr og Arve Henriksen lenge utgjort en strålende trompeter-flora med hvert sitt originale, klart definerte uttrykk. Mathias Eick utvider knippet med med «The Door», og kvitterer samtidig så overbevisende for fjorårets internasjonale utmerkelse som Årets beste unge jazzmusiker at det vil bli lagt merke til i den globale jazzfamilien. Fredag kveld spiller han Maijazz-konsert i Stavanger, uten Balke, som skal i aksjon omtrent samtidig med sitt Siwan-ensemble, men med Andreas Ulvo som erstatter. Skal vi antyde at det blir strålende?