Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Judy Collins & Jonas Fjeld - «Winter Stories»

Utsøkt norsk-amerikansk samarbeid

To stemmer som virkelig har funnet hverandre. Er det årets fineste duettplate?

FORBRØDRING: Judy Collins fra Seattle, Washington og Jonas Fjeld fra Konnerud i Drammen (i midten) med bluegrassbandet Chathan County Line fra Nord-Carolina og kapellmester Russell Walden (t.v.). Sammen har de begått albumet «Winter Stories» . Foto: Vox Records
FORBRØDRING: Judy Collins fra Seattle, Washington og Jonas Fjeld fra Konnerud i Drammen (i midten) med bluegrassbandet Chathan County Line fra Nord-Carolina og kapellmester Russell Walden (t.v.). Sammen har de begått albumet «Winter Stories» . Foto: Vox Records Vis mer

ALBUM: Når du åpner albumet ditt med lyden av hardingfele blir det et slags «statement».

«Winter Stories»

Judy Collins & Jonas Fjeld with special guests Chatham County Line

5 1 6

Folk/country/bluegrass

2019
Plateselskap:

Vox Records / Wildflower

«Utsøkt samarbeid over landegrensene.»
Se alle anmeldelser

Amerikanske Judy Collins og «vår egen» Jonas Fjeld gjør det på sitt felles album sammen med Fjelds gamle samarbeidspartnere i bluegrassbandet Chatham County Line fra Nord-Carolina.

Det skal vise seg å være en perfekt miks av folk/viser, country og bluegrass - med en liten dose jazz. Gjengen gjorde nylig unna sju kvelder på Joe's Pub i New York, og i februar blir det konserter i Norge.

Hardingfele

«Winter Stories» er ikke et julealbum som man kanskje kunne tro, men et vinteralbum - med flere referanser til det kalde nord. Og det er Øystein Rudis «Hardanger fiddle» som får æren av å åpne det hele, i Stan Rogers' «Northwest Passage» - en sang Collins omtaler som «Canadas andre nasjonalsang».

Albumet består av elleve nye og gamle låter. Fjeld har skrevet melodien til fem, deriblant «Angels In The Snow» - Ole Paus-teksten «Engler i sneen» med engelsk tekst av Eric Andersen. Danko har tidligere gjort den med Danko/Fjeld/Andersen, og Collins spilte den inn i 2014. Her gjør de den sammen, med hele første vers på norsk, som han gjorde på «Amerikabesøk» med Chatham County Line.

Er den brukt opp? Nei, den tåler enda ett gjenhør!

Klassikere

Collins har signert tre, deriblant «The Blizzard», første gang spilt inn i 1990. Blant de øvrige låtene er klassikere som «River» av Joni Mitchell og Jimmy Webbs «Highwayman», særlig kjent med bandet som etter hvert fikk navnet The Highwaymen (Willie Nelson, Waylon Jennings, Johnny Cash og Kris Kristofferson) - begge i utsøkte versjoner her. Hvis du hører nøye etter kan du ane noen toner av «Bjelleklang» i starten av «River».

Judy Collins har alltid vært en strålende vokalist, men hun har neppe vært bedre enn her og i låter som hennes egne «Mountain Girl» og «The Fallow Way». Og hun fylte 80 år 1. mai! Fjeld blir en smågutt med sine 67 år!

Bluegrass-perle

Chatham County Line, som har spilt inn tre album med Fjeld (det første, «Amerikabesøk», fikk en sekser i Dagbladet) har hovedrollen i «Bury Me With My Guitar» - skrevet av Fjeld og Dave Wilson - med både Fjeld, Wilson og Collins på vokal og Chandler Holts banjo i front.

Smelter sammen

Jazzinspirerte «Sweet Refrain», også den signert Fjeld og Wilson, er et flott eksempel på hva to stemmer kan gjøre for og med hverandre. De er i utgangspunktet veldig forskjellige, men smelter elegant sammen. Både den og «Frozen North» (Fjeld og Hugh Moffatt) er små smykker. Kapellmester Russell Waldens nydelige pianospill gjennom hele albumet (med unntak av «The Blizzard», der Collins spiller sjøl) må også nevnes.

Gjengen spiller i Ibsenhuset, Skien (5.2.), Modum kulturhus, Vikersund (6.2), Den Norske Opera og Ballett, Oslo (8.2.), Ullensaker Kulturhus, Jessheim (9.2) og Drammens Teater & Kulturhus (11. og 12.2).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media