Utsøkt prosa fra poeten Tønseth

Hilmar Iversen er skrevet inn i litteraturhistorien med et stort utropstegn. Vel, med et litt forsiktig utropstegn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tredje bok i Jan Jakob Tønseths romantrilogi om den forknytte himmelstormeren foreligger nå under tittelen «Resignasjon og portvin». Tittelen forteller helt presist hva Spania-veteranen og ekskommunisten driver med på slutten av 50-tallet.

Hilmar Iversen har skuddsår på både sjel og kropp etter innsatsen som frivillig på republikanernes side under den spanske borgerkrigen («Hilmar Iversens ensomhet», 1992).

Nesten tjue år seinere blir kamerat Iversen ekskludert fra NKP på mistanke om å ha underslått 45 øre, under en lokal variant av utrenskningene i Moskva og Praha («Et vennskap», 1997).

Hagesaks

Men det er ingen slagen mann vi gjenser i årets bok. Riktignok får Hilmar regelmessige og voldsomme anfall som bare kan kureres med et stort glass portvin; men han er bortimot lykkelig som nygift med Signe - søsteren til hans avdøde venn Oskar Paulsen - og nyutflyttet til Fredrikstad med hage og tilgang til Karl Evangs Populært Tidsskrift for Seksuell Oplysning.

Hilmar avreagerer med hagesaks hver søndag under «Høgmessa» fra kl. 10.55 til 12.20. Med reiseradioen på campingbordet svinger han saksa «slik Tjostolf, fosterfar til Hallgjerd Høskullsdatter, svingte øksen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer