Utsøkt språkmester

«Hvordan skulle jeg med språket kunne komme mellom smerteytringen og smerten?» spør Henning Kramer Dahl i sin ellevte diktsamling, der han nettopp utforsker dette landskapet. Og nærmere enn Kramer Dahl kommer en kanskje ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I denne samlingen hensetter han leseren i en nesten salig stemning med sitt imponerende, overlegne og lekne forhold til språket. Og han beveger seg helt på grensen av det mulige med sine «dekomposisjoner» - dette for en gammel Blindern-student så betente og eksamensaktige begrep, som Kramer Dahl utrolig nok makter å poetisere.

Boka er delt i tre avdelinger, hver med treogtjue dikt som parallelt inneholder nøyaktig de samme ordene, lik en kortstokk som legges ut og samles inn igjen. Dette for i bokstavelig forstand å vise språkets - og da også virkelighetens eller materiens - uendelige muligheter. Svært imponerende her er måten han setter sammen og henter opp ord, i en tilsynelatende meningsløs rekke der hvert ord gir ny mening.

Settingen her er svært pessimistisk, i et sciencefictionaktig landskap med giftig luft, brennende hete og klam fuktighet. Men denne rystende klamheten løses opp med en nødvendig avvæpnende humor, som nettopp forsterker det skrekkvisjonsaktige - som i diktet om kusken og hesten: «På piskeren venter paradisets enger. På den piskede pølsefabrikken.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer