Utsolgt debutant

Bjørn Breistøl Båsen er 18 år, russ av året, er midt i påsketentamen og stiller ut maya-inspirert kunst på en utstilling i Guatemalas ambassade.

Bjørn Breistøl Båsen har illustrert mayaenes skapelsesberetning, Popol Vuh. I går åpnet han sin første separatutstilling, i Guatemalas ambassade i Oslo.

Alle de 24 bildene er solgt til en samler i San Francisco - før unggutten fra Eggedal har vært russ.

- Jeg har tegnet og malt bestandig. Og helt siden jeg forsto hva det å være kunstner innebærer, har jeg vært fast bestemt på at det er billedkunstner jeg skal bli, sier Bjørn Breistøl Båsen, som går siste året på Rosthaug Videregående skole i Åmot. Men han er eggedøl, som Skredsvig og Kittelsen. Unggutten har ikke tenkt å gjøre skam på sambygdingene sine.

Guatemala-tur

Han har framtidsplanene klare. I desember bærer det til Atitlan i Guatemala. Der blir han i et halvt år for å fordype seg i mayakulturen og la seg inspirere videre. Seinere blir det kunststudier i Bournemouth, England. Og etter det: videre kunstutdannelse i Norge eller USA.

Bildene som nå stilles ut i Oslo begynte han å jobbe med som 15-åring. Hvordan får en 15-åring ideen til å illustrere Popol Vuh?

- Jeg er generelt interessert i mytologi. Tidligere har jeg jobbet en del med gammel kinesisk kultur, minoisk kultur med gresk mytologi og innimellom jobber jeg litt med norrøn mytologi.

Lite kjent

Han har latt seg fascinere av Popol Vuh og satte seg som mål å prøve å presentere fortellingene på en måte som kunne gjøre flere interessert i emnet.

- Men hvordan havnet du på veggene i ambassaden?

- Jeg bare tok kontakt, fikk et møte, viste bildene mine, og så var det i orden, sier Bjørn. Verre var det visst ikke.

  • Utstillingen åpnet i går og varer til 7. april.