Utsolgt før festivalen starter

TROMSØ (Dagbladet.no): Den internasjonale filmfestivalen i Tromsø er mer enn tidtrøyte. Det er en livsstil.

I kveld åpner den 13. internasjonale filmfestivalen i Tromsø (TIFF), og i år som tidligere år, ser det ut til å bli ny publikumsrekord i ishavsbyen. Ekstraforestillinger er allerede satt opp, og mange av filmene var utsolgt allerede før helgen.

Filmfestival er åpenbart populært i nord, og TIFF er et definitivt lyspunkt i mørketida. Men fall ikke for fristelsen og tro at interessen skyldes de brede Hollywood-blockbusterne. En rask kikk på oversikten over de mest populære filmene fra tidligere festivaler avslører mildt sagt smale filmer på publikumstoppen.

Du har sannsynligvis ikke fått med deg publikumsvinneren fra 1998, «Gadjo Dilo» av franske Tony Gatlif, med mindre du enten er umåtelig filminteressert, eller var i Tromsø i januar 1998. TIFF serverer filmperler du aldri får se på Colosseum.

I år er festivalkoordinator Martha Otte spesielt spent på mottakelsen av den russiske filmen «Krig»

- Det er egentlig en fremmed fugl i TIFF-terreng. En film som forherliger krig. En actionfilm hvor man meier ned motstanderen uten å blunke, slenger granater uten å se om det er kvinner eller barn man treffer. Hvor alt er lov bare du er på riktig side. Jeg innrømmer at jeg lar meg provosere, mest av det faktum at filmen ikke har som mål å provosere. Den godter seg og gnir seg i hendene over et rått, hensynsløst menneskesyn, skriver Otte i festivalprogrammet.

Otte kan glede seg til flere filmer også. Martin Scorseses "Gangs of New York" vises torsdag, og Danny "Trainspotting" Boyles "28 dager senere" på onsdag. I tillegg kan filmentusiastene glede seg til den sørskilte festivaldelen "Film fra Nord", og kortfilmfestivalen "Zoomin´ Snow". Det er med andre ord ingen grunn til å sitte hjemme!

  • TIFF varer til og med søndag. Dagbladet.no/fredag gir deg høydepunktene gjennom hele festivalen.
STORFILM: Martin Scorseses «Gangs of New York», med blant annet Cameron Diax (bildet) i en av rollene, er en av storfilmeen som vises i Tromsø denne uka.