Utspilt av et sykt menneske

Tragedier skapes av folk som faller utenfor og ønsker å straffe samfunnet for det.

PÅ MANGE MÅTER ET BARN: «Anders Behring Breivik er et skadet menneske. Han har aldri nådd en nevrotisk struktur som deg og meg,» skriver kronikkforfatteren. Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK
PÅ MANGE MÅTER ET BARN: «Anders Behring Breivik er et skadet menneske. Han har aldri nådd en nevrotisk struktur som deg og meg,» skriver kronikkforfatteren. Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag vil rettpsykiaterne erklære Anders Behring Breivik strafferettslig tilregnelig. Slik straffloven har avgrenset utilregnelighet har rettspsykiaterne lite spillerom til å gjøre noe annet. Dette vil bli et hett tema når hovedpersonen entrer scenen 16. april neste år og vil dele sin indre og private verden med et spent publikum.

At dette handler om et sykt menneske og ikke en terrorist, vil da gå opp for de fleste. Denne rettssaken vil derfor aktualisere en nødvendig debatt om avgrensningen av strafferettslig utilregnelighet. I møte med Anders Behring Breivik vil straffeloven bli utfordret når det gjelder hvorfor alvorlig personlighetspatologi ikke er et kriterium når en tiltalt skal vurderes som strafferettslig utilregnelig.

Verken Hitler eller Idi Amin var psykotiske i «gjerningsøyeblikket». De ble ikke mindre utilregnelige av det. At Anders Behring Breivik ikke er det, gjør han verken mer tilregnelig eller mindre syk. Å dømme et sykt menneske som Anders Behring Breivik til fengselsstraff, er prinsipielt galt og viser oss et primitivt Norge. Fra før har Anders Behring Breivik utspilt politiske myndigheter, media og PST. Nå står altså rettsvesenet for tur. 22. juli-tragedien har vist oss et Norge utspilt på så altfor mange måter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer