Utstilling skapte kaos i New York

NEW YORK (Dagbladet): - Borgermester Giuliani har i dag lært meg at kunst er det farligste våpen i verden, ropte Robert Leatherman før NYPD-gutta smekket håndjern på ham og arresterte gatekunstneren utenfor Brooklyn Museum of Art i går.

Rundt 500 støyende demonstranter sørget for at den omdiskuterte utstillingen «Sensation» ble den sensasjonen museet håpet på.

Rudy Giuliani mener den engelske utstillingen av blant annet et madonnabilde prydet med elefantmøkk er anstøtelig.

Han har stoppet all utbetaling av offentlige midler til museet og truer med utkastelse. Museet har svart med å saksøke New York by og Giuliani.

Vegetarkost

Da utstillingen åpnet i går, var det kunstdebatt så det suste på gata utenfor museet. Gode katolikker holdt messe for jomfru Maria, mens andre kristne møtte opp for å vise sin solidaritet. Vegetarianere og dyrevenner protesterte mot utstillingen, som viser oppdelte dyrekropper i formalin, og krigsveteraner raste mot skattepenger som de mente ble gitt til anstøtelig kunst og ikke til patriotiske amerikanere.

Mens køen av mennesker som ville se utstillingen ble lengre og lengre, sto kvinnegrupper med rosenkranser og ba for harde livet. Andre delte ut spyposer til køståerne.

Møkkakunst

- Krigsveteraner trenger penger, ikke møkkakunst, ropte Ron James i kamuflasjedrakt og viftet med det amerikanske flagget.

- Og tenk på de stakkars dyra og vår hellige moder, sa en bekymret dame av eldre årgang. En forsvarer av utstillingen og ytringsfriheten forsøkte å diskutere konsekvensene av at politikere vurderer hva som er aktverdig kunst.

- Hva blir det neste? Når begynner bokbålene utenfor bibliotekene, ropte han, uten at noen hørte på ham.

Inne i kunstmuseet var det ingen som besvimte eller kastet opp. Folk sto rolig og så på Chris Ofilis madonna.

- Spørsmålet er om USAs kunstmetropol vil kjenne kulde-effekten av Giulianis angrep på utstillingen i tida som kommer, sa en av New Yorks kjente advokater, Norman Seagal.

- Borgermesterens sensur kan skremme kunstnere fra å lage ubehagelig kunst. Hva blir da igjen av kunsten? spurte han.

ARRESTERT: Gatekunstner Robert Leatherman nektet å fjerne seg og sine Rudy-plakater da han demonstrerte mot forsøket på å sensurere en kunstutstilling i Brooklyn i går.
KONTROVERSIELL: Cris Ofilis «Jomfru Maria» prydet med elefantmøkk.
MØKKAKUNST: Ron James og Michael Bito kjemper for at skattepenger skal gå til krigsveteraner.