Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Eldreomsorg:

Utstillingsvinduer i tusen knas

Vil Frp overlate omsorgen for våre eldre til kremmere?

KVALITET I OMSORGEN: Det at eldreomsorgen foregår i offentlig regi er ingen garanti for kvalitet aleine, men det vi veit er at med høyresidas privatiseringspolitikk har det fulgt grov omsorgssvikt og rovdrift på dem som jobber med å gi oss en god velferd, skriver Bjørnar Moxnes. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
KVALITET I OMSORGEN: Det at eldreomsorgen foregår i offentlig regi er ingen garanti for kvalitet aleine, men det vi veit er at med høyresidas privatiseringspolitikk har det fulgt grov omsorgssvikt og rovdrift på dem som jobber med å gi oss en god velferd, skriver Bjørnar Moxnes. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av få nyvinninger da den borgerlige regjeringa for noen uker siden trådde fram på Slottsplassen, var eldreminister Åse Michaelsen fra Frp. Dette fikk blandede reaksjoner.

Over to sider i Dagens Næringsliv 19. januar fikk stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos skryte uhemmet av oppnevnelsen, og sammenlignet det med at Sylvi Listhaug fikk den spesialdesigna taburetten som innvandringsminister noen år tidligere.

Arbeiderpartiets Jette F. Christensen mente det var helt urimelig at de eldre fikk sin egen minister, blant annet fordi de allerede gjør seg markert gjennom stemmeseddelen og interesseorganisasjoner.

Foto: Stortinget
Foto: Stortinget Vis mer

Jeg tror det er mange minstepensjonister og andre hardtarbeidende eldre som ikke føler seg spesielt mektige i samfunnet. Med rette. Arbeiderpartiet har selv tidligere lovt at det skal skinne av eldreomsorgen.

Vi skal aldri ta lett på å gi de som bygger landet en verdig alderdom. Rødt er en varm tilhenger av økte statlige tilskudd til sykehjem, omsorgsboliger og tiltak som øker livskvaliteten hos eldre.

Mer interessant enn posten i seg selv er det derfor å se på hva vi faktisk kan forvente at Frps nye spydspiss vil fylle den med. Undertegnede har selv opplevd konsekvensene av Frps eldrepolitikk på kloss hold.

Fra kommunevalget i 2011 og fram til jeg i høst fikk permisjon fra bystyret for å være stortingsrepresentant, var jeg medlem av Helse- og sosialkomiteen i Oslo.

De fem foregående årene hadde Sylvi Listhaug vært Fremskrittspartiets byråd med ansvar for eldreomsorgen. Et utstillingsvindu for Frp skulle dette være. La oss derfor ta en liten kikk tilbake inn i monteren.

I 2011 startet valgkampen med et brak på Adecco-drevne Ammerudlunden sykehjem, da det ble avslørt at ansatte jobbet doble vakter, opp mot 84 timers uker og sov i kjelleren. På veggen hang diplomer signert Frps eldrebyråd. Dette hadde vært et mønstereksempel for høyresida på å «slippe alle gode krefter til», altså å la velferdsprofitører ta seg av våre gamle.

Allerede før det gikk så langt hadde Rødt, sammen med resten av opposisjonspartiene i Oslo, gått til det drastiske skritt å fremme et mistillitsforslag mot eldrebyråd Listhaug, etter at 30 millioner kroner, ment til sykehjemsplasser for de eldre, var blitt sølt bort på en landbrukstomt i Spania og et par Leca-blokker.

Frps eldrebyråd feilinformerte underveis Oslos folkevalgte og innbyggere, og etterlot Oslos eldre med færre sykehjemsplasser enn før. Den gang med både Venstre og KrFs velsignelse.

Moss kommune ble omtalt som et utstillingsvindu for Høyre/Frp-regjeringen. Herfra kom den tragiske historien om 76 år gamle Åge Villi Kristiansen, som døde på et privat omsorgssenter, anbudsutsatt til det kommersielle velferdskonsernet Norlandia. Hudlegen hans fikk varsel fra familie som besøkte ham på senteret om fluelarver i Åges fotsår.

Få dager seinere ble Åge rammet av pustevansker og hjertestans. De ansatte manglet hjertestarter, og ga opp før ambulansen kom. Ambulansefolkene fant hjerteaktivitet, men Åges liv sto ikke til å redde. Han var blitt utsatt for skandaløs feilbehandling. Nå blir Norlandia kastet på hodet ut av kommunen, etter at Høyre, Frp, KrF og Venstre har mistet flertallet til Rødt, Ap, SV og MDG.

Det tegner seg et mønster hvor Frps eldrepolitikk har hatt samme effekt på partiets utstillingsvinduer som en elefant i en porselensbutikk.

Det at eldreomsorgen foregår i offentlig regi er ingen garanti for kvalitet aleine, men det vi veit er at med høyresidas privatiseringspolitikk har det fulgt grov omsorgssvikt og rovdrift på dem som jobber med å gi oss en god velferd. Samtidig sitter eierne av store velferdskonsern igjen med milliarder.

Åse Michaelsen kan tilsynelatende, med tidligere erfaring fra yrkeslivet og som tillitsvalgt, virke som en type politiker vi trenger flere av. Men så var det politikken som skal føres, da.

Jeg har selv jobbet på sykehjem. Min mor jobbet på sykehjem, og sliter med helsa i dag. Så dette er også personlig. Og med den privatiseringserklæringa regjeringspartiene fant sammen om ute på Jeløya, og Frps historikk på feltet, er jeg dypt bekymret.

Uttalelser i VG 28. januar, om at Michaelsen ønsker flere private inn i eldreomsorgen beroliger ikke. Vanligvis er Frp opptatt av skattebetalernes penger. Men i enkelte tilfeller er det visst helt i orden at hundretalls millioner kroner forsvinner ut av velferden til privat berikelse.

Derfor spør jeg deg, Åse Michaelsen: Er det virkelig rimelig at skattebetalerne skal fø opp milliardærer innen offentlig finansiert velferd? Hva vil du gjøre for å holde velferdskremmerne unna våre eldre?

Verken Frps panegyriske begeistring over opprettelsen av en eldreministerpost eller Arbeiderpartiets like kategoriske avvisning er spesielt egnet til å overbevise.

Det kan derfor være interessant å ta med i beregninga hvordan det fungerte da den borgerlige regjeringa i Danmark tok et lignende grep i 2015. Der leverte ikke ministeren et eneste forslag fra seg på sine ti første måneder, og hadde på det tidspunktet heller ingen planer om å legge fram noen nye forslag i det påfølgende året.

Ifølge Dagsavisen får ikke Michaelsen noe eget budsjett for de eldre med seg i Helsedepartementet.

Når det symboltunge i opprettelsen av posten er såpass åpenbart, burde i utgangspunktet fallet bli tilsvarende tungt hvis det bare viser seg å være et tomt skall.

Men erfaringene fra Frps utstillingsvinduer gir enda større grunn til å bekymre seg for at ministeren faktisk får gjennomslag for regjeringspartienes politikk, for en mer kommersialisert eldreomsorg, med påfølgende alvorlige konsekvenser for våre eldre.

I så fall vil en gallionsfigur være å foretrekke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!