Utstilt og oppstilt

Tanker om kunst, kommunikasjon og frykt for å blottstilles som ikke kler dialogformen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hvorfor velger forfattere i dag sjangeren «lesestykke»? Den beste grunnen til å skrive dramatikk som ikke er ment å oppføres, er gjerne at det ikke vil la seg gjøre å sette opp stykket uten at det blir lite troverdig - eller rett ut sagt teit. Eksempelvis er det vanskelig å uten videre la en faustiansk Gud bryte fram fra et par skyer av lerret. For «I morgen skal det være åpent for alle» burde Hanne Ørstavik valgt et annet format. Her er den ytre handlingen minimal, og den symboldrektige og tidvis stream-of-consciousness-aktige teksten er det motsatte av drivende dagligtale og passer rett og slett ikke i dialogform.

Et asyl

Det er natt i et galleri. Bare kunstneren er til stede, hun går rundt og legger siste hånd på utstillingen som åpner dagen etterpå. En mann ser lyset i vinduene og kommer inn fra regnet. Som natta går nærmer de to seg hverandre, og særlig hennes tanker om kunstnervirket, innlevelse i sine egne bilder og angst for å blottstilles går igjen i de springende samtalene. Både selve galleribygningen og kunsten blir et asyl, et skall og en fasade, og det trygge, rene og vakre stilles opp mot det skitne, golde og skremmende som befinner seg utenfor. Men det mørke er også i kunstneren selv, og kommunikasjon er og blir vanskelig, for ikke å si umulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer