LEDER

Utvannet kristendom

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nokså ofte handler politikk om å blåse opp bagateller til handlekraftig eller prinsipiell aksjon. Andre ganger må store endringer kamufleres eller forminskes fordi virkeligheten er ubehagelig. Regjeringens forslag til endringer i skolens undervisning i religion, livssyn og etikk er et eksempel på hvordan en reform både kan tolkes pragmatisk og idealistisk. Regjeringen lemper på det varslede kravet om minst 55 prosent kristendom i det nye KRLE-faget. I stedet skal «om lag halvparten» av faget være kristendom. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det skal «være litt mer rom» for kristendom og kristendomskunnskap enn vi har i dag. Samtidig kommer honnørordet kristendom inn i fagets navn. KRLE skal også inngå i lærerutdanningens pedagogikkfag.

Kristelig Folkeparti framstiller endringen som en stor seier, mens statsråden gjør hva han kan for å forminske dens betydning. Slik passer reformen inn i de uryddige, politiske kompromissene som preger forholdet mellom den norske staten og religionen. Denne situasjonen gjenspeiles i utdanningsloven der den kristne oppdragelsen ble fjernet i 2008. I stedet fikk vi en formålsparagraf der det heter at opplæringen i skolen skal bygge på «grunnleggjande verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon». Forkynnelsen i skolen er altså avskaffet, men de kristner verdiene er fremdeles det sentrale elementet i skolens formål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer