Utvidet Cash-flow

Endelig på cd – med dobbelt så mange spor.

CD: Du har hørt om fengselsplatene fra Folsom Prison og San Quentin, men kanskje ikke «Johnny Cash på Österåker»?

LP-plata som ble gitt ut etter konserten utenfor Stockholm for 35 år siden, og gjenutgitt under tittelen «Inside A Swedish Prison» i 1982, har vært et yndet samlerobjekt. Nå er hele konserten endelig tilgjengelig på cd, med dobbelt så mange spor (24), gjenfunnet i et arkiv i USA.

Dermed kan vi for eksempel høre en Cash som imponerer med opptil flere setninger på svensk og dessuten endrer en av sine mest kjente verselinjer til «Österåker, you’ve been living hell to me»!

Nå var nok svenske fengsler reine hoteller sammenliknet med Folsom Prison og San Quentin, der Cash spilte inn sine berømte fengselsplater i 1968 og ’69, men det slo selvfølgelig an.

Cash hadde tvert imot sans for at fengslene i Sverige tillot besøk av både koner og kjærester, som til og med fikk overnatte, og ville gjerne gi en gratiskonsert. Og – 3. oktober 1972 sto han foran 130 publikummere på Österåker-anstalten utenfor Stockholm.

Nyskrevne sanger

Verken filming eller fotografering var tillatt, av hensyn til fangenes anonymitet, men lydopptak var i orden. Nå er det ingen oppsiktsvekkende nyheter verken i det gamle eller det nye materialet. Men i tillegg til kjente sanger som «A Boy Named Sue», «Folsom Prison Blues» og en meget inspirert versjon av Kris Kristoffersons «Sunday Morning Coming Down» (ingen av disse var med på LP-en), serverer han også «That Silver Haired Daddy Of Mine» og nyskrevne «City Jail», som begge dukket opp på studioalbumet «Last Gunfighter Ballad» i 1977, samt June Carter Cash sin nye (og siden glemte) «Nobody Cared».

Carl Perkins

Mannen i svart trekker også fram bandets gitarist, ikke ukjente Carl Perkins, som rocker opp forsamlingen i «High-Heel Sneakers» og sin egen «Blue Suede Shoes». Cash sjøl er tammere enn på sine mer kjente fengselsplater, men svært fokusert. «Johnny Cash på Österåker» er derfor et interessant tidsdokument, ikke minst mens vi venter på den varslede «American VI». Det er enda et kapittel i Rick Rubins enestående «American Recordings»-serie, som blåste nytt liv i karrieren til en av countrymusikkens viktigste utøvere.