Utviklingshemmede Laila (35) ble nektet a-ha-billett

Men så ordnet bandet opp.

FORNØYD: Laila Lund (35) får likevel en gratis ledsagerbillett til a-ha-konserten på Lerkendal Stadion. Foto: Ole Morten Melgård.
FORNØYD: Laila Lund (35) får likevel en gratis ledsagerbillett til a-ha-konserten på Lerkendal Stadion. Foto: Ole Morten Melgård.Vis mer

||| (Dagbladet): 35-åringen er blodfan av bandet, men har diagnosen Williams' syndrom, en sjeldent medfødt genfeil som gjør at hun ikke kan gå alene på konserten som arrangeres på Lerkendal Stadion førstkommende lørdag.

—Det betyr så mye for meg å se a-ha for siste gang, men hvis jeg drar alene kommer jeg til å få panikk. Det er så mange folk der, sier Laila Lund til Dagbladet.

Hun har selv kjøpt billett til konserten, men med 4000 kroner i uføretrygd har hun ikke råd til å betale nærmere 1000 kroner for en ekstra billett til støttekontakten. Konsertarrangør Stageway ville ikke gi Lund en gratis ledsagerbillett til konserten.

Må betale selv —Vi er pålagt å dele ut gratis ledsagerbilletter når vi arrangerer konserter med støtte fra stat eller kommune. Dette er et rent kommersielt arrangement og da forholder vi oss til det som er vanlig praksis, nemlig at alle må betale billettene sine selv, sier Arne Svare, daglig leder i Stageway.

Ordføreren i Lunds hjemmekommune Skaun, Jon P. Husby, reagerte sterkt på at Lund ikke fikk gratis ledsagerbillett.

—Jeg synes dette er skuffende i forhold til den profilen a-ha kjører. De deler ut millioner i stipend, og da er det synd at de ikke lar de svake i samfunnet få anledning til å delta på et slikt arrangement, sier Husby.

Burde akseptere ledsagerbevis Han får støtte av Vibeke-Seim Haugen, generalsekretær i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

—Konsertarrangøren burde kunne akseptere ledsagerbevis slik som flere andre private aktører gjør. Mennesker med funksjonsnedsettelser skal kunne ha tilgang til kultur på lik linje med alle andre i dette samfunnet, sier Vibeke-Seim Haugen.
Jublende glad Lunds skuffelse ble imidlertid snudd til glede etter at Dagbladet kontaktet a-has manager, Harald Wiik.

—Vi var ikke klar over problemstillingen, men hun skal selvfølgelig få gratis ledsagerbillett til konserten. Det gjelder også alle andre som måtte ha behov for det. Det hadde vært veldig synd om ikke de også skulle få med seg de siste konsertene, sier Harald Wiik.

—Å du store mi tid, jubler Laila når Dagbladet forteller henne nyheten.

—Nå ble jeg både glad og rørt. Jeg vil si at a-ha er utrolig omtenksomme, sier Lund, som forteller at hun har hørt på bandet siden hun var tre år gammel.

Sjarmert av Morten Harket Veggene i bofellesskapet har hun dekorert med avisutklipp og plakater av idolene. Særlig Morten Harket har hun et godt øye til.

Jeg blir litt sjarmert, og jeg får følelsen av at han synger rett inn i hjertet mitt. Jeg føler meg trygg når jeg hører på a-ha. Morten Harket blinket til meg fra scenen forrige gang jeg var på konsert. Nå drømmer jeg bare om å møte ham, forteller hun.