DEBATT

Debatt: TISA

Utviklingsland får ikke kopiere norsk oljepolitikk med TISA-avtalen

Hva er problemet med at handelsavtalen TISA lager et regelverk for energitjenester på globalt nivå?

MÅ BLI ENKLERE: Vi vil ha politiske rammeverk som gjør det lettere for politikerne å innfri Parisavtalen, ikke vanskeligere, skriver leder i Attac, Petter Slaatrem Titland. Foto: attac.no
MÅ BLI ENKLERE: Vi vil ha politiske rammeverk som gjør det lettere for politikerne å innfri Parisavtalen, ikke vanskeligere, skriver leder i Attac, Petter Slaatrem Titland. Foto: attac.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Konsekvensutredning, offentlige høringer og et fungerende demokrati kunne gitt svar på spørsmålet. Men Attac og NHO får gjøre opp mellom seg i Dagbladets spalter istedenfor.

Tjenester er viktigere enn varer. NHO sier at olje og gass ikke regnes som tjenester. Energitjenester er definert i TISA-avtalen som tjenestene som leveres til alle som utvinner, leter etter, utvikler, produserer og distribuerer ulike former for energi. Oljefatet er et produkt, men noen må gjøre jobben. Tjenestene er hele produksjonskjeden.

Med et snevert og strengt TISA-regelverk flyttes makten fra de som eier naturressursene (og lager reguleringer) til selskapene som leverer tjenestene. Selv Exxon og Shell er stort sett administrerende enheter som gir oppdrag til et utall tjenesteleverandører.

Les også «Norge trenger utlandet, vi trenger TISA» og «TISA-avtalen har skapt et bekymret demokrati i Norge»

Teknologi, geopolitikk og markedsutvikling er uadskillelig. De som styrer produksjonskjeden har makt. TISA-avtalen skal begrense krav politikere kan stille til hele industrien. Utviklingsland får ikke lov til å kopiere norsk oljepolitikk med dette regelverket. Krav til lokale leverandører blir kalt for diskriminering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer