LEDER

HOVEDLEDER:

Uunngåelig gransking av krigen i Libya

Rapporten kan bli smertelig å lese for flere.

GRANSKES: Jens Stoltenberg og Norges krigføring i Libya må granskes. FOTO: NTB Scanpix
GRANSKES: Jens Stoltenberg og Norges krigføring i Libya må granskes. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Nei, det var ikke Norge som dro i gang krigen i Libya i mars 2011. Det var den impulsive daværende presidenten i Frankrike, Nicolas Sarkozy, som var pådriveren. En rapport fra Utenrikskomiteen i Underhuset i Storbritannia beskrev hvordan daværende statsminister der, David Cameron, ble dratt med av den franske iveren. Norge ble også i høyeste grad «dratt med» og vedtok å delta etter en beslutningsprosess på noen timer gjennomført med mobiltelefoner og tekstmeldinger.

Flere sterke grunner talte for norsk deltakelse - et vedtak i Sikkerhetsrådet i FN, støtte fra Den Arabiske Ligaen og press fra Norges allierte i NATO. I Stortinget var partiene samstemte. Men den britiske rapporten peker på alvorlige feil som ble gjort før, under og etter krigen. Den utløsende faktoren var en akutt fare for et massemord på sivile i Benghazi. Men denne faren var trolig sterkt overdrevet. Etterretningsopplysningene var mangelfulle og upålitelige, ifølge rapporten. Uansett fortsatte krigen da faren var avverget, nå mot et nytt og ikke vedtatt og godkjent mål. Regimet-skulle styrtes; det ble til klappjakt på herskeren, Moammar Kadhafi, som til slutt ble tatt av dage. Åpenbart var dette å gå veldig mye lenger enn man hadde mandat til fra Sikkerhetsrådet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer