GRANSKES: Jens Stoltenberg og Norges krigføring i Libya må granskes. FOTO: NTB Scanpix
GRANSKES: Jens Stoltenberg og Norges krigføring i Libya må granskes. FOTO: NTB ScanpixVis mer

HOVEDLEDER:

Uunngåelig gransking av krigen i Libya

Rapporten kan bli smertelig å lese for flere.

Meninger

Nei, det var ikke Norge som dro i gang krigen i Libya i mars 2011. Det var den impulsive daværende presidenten i Frankrike, Nicolas Sarkozy, som var pådriveren. En rapport fra Utenrikskomiteen i Underhuset i Storbritannia beskrev hvordan daværende statsminister der, David Cameron, ble dratt med av den franske iveren. Norge ble også i høyeste grad «dratt med» og vedtok å delta etter en beslutningsprosess på noen timer gjennomført med mobiltelefoner og tekstmeldinger.

Flere sterke grunner talte for norsk deltakelse - et vedtak i Sikkerhetsrådet i FN, støtte fra Den Arabiske Ligaen og press fra Norges allierte i NATO. I Stortinget var partiene samstemte. Men den britiske rapporten peker på alvorlige feil som ble gjort før, under og etter krigen. Den utløsende faktoren var en akutt fare for et massemord på sivile i Benghazi. Men denne faren var trolig sterkt overdrevet. Etterretningsopplysningene var mangelfulle og upålitelige, ifølge rapporten. Uansett fortsatte krigen da faren var avverget, nå mot et nytt og ikke vedtatt og godkjent mål. Regimet-skulle styrtes; det ble til klappjakt på herskeren, Moammar Kadhafi, som til slutt ble tatt av dage. Åpenbart var dette å gå veldig mye lenger enn man hadde mandat til fra Sikkerhetsrådet.

Det endte i fullt statssammenbrudd og borgerkrig. Libya ble «Somalia ved Middelhavet». Storbritannia, Norge og andre land gikk inn i krigen uten å ta tilstrekkelig hensyn til historie, kultur og maktforhold i Libya. Og etterpå trakk de utenlandske maktene seg ut og overlot libyerne til sin egen sørgelige skjebne.

Hva slags vurderinger gjorde man seg underveis? Hvorfor fortsatte krigen, med seks norske krigsfly som slapp bomber fra lufta, da det opprinnelige oppdraget var fullført? Gjorde Norges regjering under daværende statsminister Jens Stoltenberg egne analyser eller bygde man bare på de opplysningene man fikk fra andre? Dersom Cameron gikk for hastig til krig, hva da med Stoltenberg?

Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti foreslo i vår å granske den norske krigsinnsatsen i Libya i 2011. Forslaget ble nedstemt av Fremskrittspartiet, Høyre og Arbeiderpartiet. Thorbjørn Jagland, nå generalsekretær i Europarådet, tok opp igjen forslaget i sommer. Nå snur Arbeiderpartiet. Vi har flere ganger oppfordret til gransking for å lære av historien. Omsider er det bare å sette i gang. Vi vil ikke forskuttere noe, men rapporten kan bli smertelig å lese for flere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.