Uutgrunnelige Spacey

Kevin Spacey er et av filmens store talenter og nå klar med ny film. Dagbladet.no presenterer premierefilmene.

I regi av actionfilm-regissør Mimi Leder, forsøker Kevin Spacey å gjøre verden til et bedre sted i «Bring det videre» («Pay it Forward»). I motsetning til alle actionheltene som løser problemer ved hjelp av vold, lager Spacey en kjedereaksjon av gode gjerninger. Med seg har han barnestjernen Haley Joel Osment og Helen Hunt.

Amerikansk skjønnhet

En hel verden fikk øynene opp for Kevin Spacey da han en dag våknet opp og ropte et rungende nei til fasadesamfunnet i Oscar-vinneren «American Beauty».

Spacey fikk en velfortjent Oscar for sin rolle. En betimelig anerkjennelse til et av amerikansk films 'skjulte' talenter. Uutgrunnelig alminnelig, en mannlig Mona Lisa.

Keyser Soze

Kevin Spacey er lik kvalitet. Han har holdt seg unna de største dollarproduksjonene i filmbyen og arbeidet seg opp et rykte gjennom solide prestasjoner i svært ulike filmer.

Mange husker vel med skrekk hans intense portrett av Verbal Kint i Bryan Singers «De Mistenkte» («The Usual Suspects»). Og for ikke å snakke om slesk politimann med samvittighet i «L.A. Konfidensielt («L.A. Confidential»)

Privat og mystisk

Som skuespillere flest begynte Spacey i det små. Hans første film var en liten rolle i «Heartburn» (Meryl Streep/Jack Nicholson) fra 1986. Men det var ikke før i 1995 med «De Mistenkte» at han virkelig fikk sitt gjennombrudd.

Kevin Spacey holder detaljene omkring privatlivet for seg selv.

- Jeg ønsker ikke å skape mystikk rundt meg som person, men dess mindre dere vet om meg, dess lettere blir det for meg å overbevise et publikum om at den personen jeg spiller på film er ekte og levende, sier Spacey i et intervju med London Evening Standard.

Alt går ikke like bra for Spacey. Hans forrige film «The Big Kahuna» ble dårlig mottatt blant det amerikanske kinopublikum og kom aldri så langt som til norske kinoer. Men i helgen er Spacey tilbake på norske kinoer i «Pay it Forward».

Andre premierefilmer:

«Bring it on»

Regi: Peyton Reed.

Med: Kirsten Dunst, Gabrielle Union, Eliza Dushku.

Handling: Heiegjengen med Kirsten Dunst i spissen har alt som skal til og nå vil de vinne mesterskapet. På nettet: Heia, heia!
Hvor?: Oslo, Trondheim.

«The Wedding Planner»

Regi: Adam Shankman.

Med: Jennifer Lopez, Matthew McConaughey, Kevin Pollack, Bridgette Wilson.

Handling: Mary planlegger brylluper for andre. Ingen vet mer om romantikk en henne. Alt går strykende til hun forelsker seg i en av brudgommene.

På nettet: Bryllupsplanlegger LopezHvor?: Oslo, Trondheim, Bergen.

«Three Seasons»

Regi: Tony Bui.
Med: Harvey Keitel, Don Duong, Nguyen Ngoc Hiep, Tran Manh Cuong, Zoe Bui, Nguyen Huu Duoc.
Handling: En rekke menneskeskjebner kolliderer med hverandre i Saigon. Vi møter en amerikansk vietnamveteran, en sykkeldrosje sjåfør og en kvinne som dyrker lotusblomster.
På nettet: Skjebner
Hvor?: Oslo.

«Thomas in Love»

Regi: Pierre-Raul Renders.

Med: Benont Verhaert, Magali Pinglaut, Aylin Yay.

Handling: Thomas lider av akutt agorafobi. Han har derfor ikke vært utenfor huset på åtte år. Han kommuniserer via datamaskinen med fri tilgang til cyberspace.

På nettet: AgorafobiHvor?: Oslo, Bergen.

«Gubben og katten 2 - Findus drar til månen»

Regi: Torbjörn Jansson og Albert Hanan Kaminski.

Med: Animasjon.

Handling: Pettersen blir sur da han blir låst inne på do. Findus klager til Kongen, som sender Findus til månen.

På nettet: Tur til månen

Hvor?: Hele landet.

Foto: SF