Uvær på Everest

Under Mount Everest ligger en kvinne og tenker på «Idol» og Ikea.

- Hvordan går det med «Idol»?

Det er Cecilie Skog (29) i Tibet som spør.

- Svar da! Hvordan går det med «Idol»?

- Sitter du i Everest base camp og tenker på «Idol»?

- Ja. Selvfølgelig.

- Ok. Margaret går til finalen. Og Kjartan.

- Så bra! Så fantastisk bra! Jeg heier veldig på Kjartan.

Rastløs

Slik åpnet dagens satelittelefonsamtale med fjellklatreren Cecilie. Hun ligger altså 5400 meter over havet i Tibet og venter på at uværet skal gi seg. Fra slutten av april har vinden vært altfor sterk til at hun kan fortsette klatringen på verdens høyeste fjell. Det synes Cecilie er, for å si det mildt, bedrøvelig. For å få tida til å gå, klatrer hun på kampesteiner rundt base camp sammen med en 42 år gammel japaner. «Buldring» heter det på klatrespråket.

- I dag var jeg så stiv og støl i kroppen at jeg nesten ikke maktet å dra opp glidelåsen i teltet en gang, sier Cecilie.

- Japaneren er veldig gira og veldig flink. Klatringa hjelper meg å få rastløsheten ut av kroppen.

Neste forsøk

Værmeldingene spår dårlig vær ei uke til. I det øyeblikket det klarner opp, hiver Cecilie på seg fjellstøvlene og går opp til advanced base camp. Derfra skal hun, hvis været er på hennes side, snegle seg videre opp mot toppen. Målet er 8850 meter en eller annen gang i perioden 20.-28. mai. I juni kommer monsunen til området, og da er det bare å pakke sammen og komme seg hjem med første jeep.

- Jeg har fortsatt god tro, sier Cecilie.

- De neste tre ukene kommer til å by på store muligheter og mye spenning. Nå går jeg for toppen! Og jeg gleder meg!

Nordmenn i Himalaya

Randi Skaug (44) er også på vei mot Everest. Cecilie har ikke snakket med henne på over to uker, men på Randis hjemmeside leser vi at også hun befinner seg i base camp. Randis siste nyhetsskriv på hjemmesida er datert 28. april, og informerer om at hun nådde 6850 meter i slutten av april. Cecilie kom litt lenger opp i samme periode: hun nådde 7300 meter før hun snudde.

Cecilies kjæreste, Rolf Bae, er også i Himalaya. Sammen med kompisen Trym Atle Sæland skal han klatre ei ny rute på den 2200 meter høye sydvestveggen på Shisa Pangma (8046 meter). Etter å ha blitt tvunget ned fra fjellet på grunn av dårlig vær, er de to klatrerne nå på vei tilbake til base camp. I morgen starter de på en akklimatiseringstur til det 7500 meter høye fjellet Tumbari. Planen er å komme opp og ned i løpet av to-tre dager. Etter noen dagers hvile skal de gyve løs på Shisa Pangma. Det blir mest sannsynlig siste sjanse: 23. mai kommer lokale hjelpere med jakokser for å hjelpe til med returen fra base camp til sivilisasjonen.

Lengter etter Ikea

- Rolf skal vente på meg i Katmandu. Hvis jeg blir urimelig forsinka, reiser han bare hjem til Stavanger. Der venter vår nykjøpte leilighet på oss, forteller Cecilie.

- Ligger du i teltet og planlegger oppussing og innredning nå da?

- Selvfølgelig! Jeg ligger og lengter etter Ikea! Herregud, jeg fantaserer om kniver og gafler og ulike interiørløsninger! Og vet du hva? Nå har jeg lest ut det som fins av bøker her i base camp. Jeg har bare ei bok igjen. Vet du hva den handler om?

- Nei.

- Den handler om hester.

P.S. Cecilie snakket med Rolf Bae og Trym Alte Sæland i går. Hun lovte Trym at hun skulle hilse til Tryms kjæreste Tine. Nå er det gjort.

Les mer om Cecilie Skog på vei mot Everest på Cecilieskog.com.

<B>GLANSBILDE:</B> Slik ser det ikke ut på Mount Everest akkurat nå.