Uvanlig tur.

Jøder deporterer seg selv med burlesk humor.

«Livets tog» vil minne mange om Roberto Benignis «Livet er herlig», og er altså et humoristisk eventyr om holocaust.

Benigni leste faktisk Radu Mihaileanus manus og ble tilbudt hovedrollen i hans film, men avslo med den følge at enkelte lurer på om han i overkant lot seg inspirere. Noen kopi er det i alle fall ikke snakk om, verken på den ene eller andre siden.

Mihaileanu tar oss til en jødisk landsby, hvor ryktene om deportasjonene begynner å gå og landsbyidioten Schlomo (Lionel Abelanski) får ideen: Hvorfor ikke deportere seg selv til det lovede land, Palestina, ved å kjøpe et tog og utgi seg for tyskere? Hele landsbyen går dermed i gang med å lære seg tysk og sy uniformer.

En komplisert reise skjer med burlesk humor og et skeivt blikk også på den jødiske kulturen, i vekslende grad vellykket. Mihaileanu frir mindre til følelsene enn Benigni, som seiret nettopp ved kontrasten mellom den forferdelige virkeligheten og fantasien. Noen trivielle krangler på toget tar dessuten noe av oppmerksomheten fra hovedsaken, men «Livets tog» er likevel verd kinoturen.

Se Dagbladet.nos Filmnytt!

<B> PÅ TUR: Innbyggerne i en jødisk landsby vil lure tyskerne ved å utgi seg for dem i «Livets tog», en humoristisk film om holocaust. Og det er fullt mulig, ser vi igjen.