Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Uvelkomne i Drammen

God byplanlegging virker. Dessverre for alle.

KNYTTER SAMMEN: Gangvei langs Drammenselva med Broen Ypsilon. Gangbru som forbinder Bragernes-siden med Strømsø-siden.
Foto: © Bård Løken / NN / Samfoto
KNYTTER SAMMEN: Gangvei langs Drammenselva med Broen Ypsilon. Gangbru som forbinder Bragernes-siden med Strømsø-siden. Foto: © Bård Løken / NN / Samfoto Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Drammen er blitt så fin nå» er et slags refreng i all small talk jeg har. Nordmenn har ikke så stort samtale-register, og vi holder oss gjerne til noen standardfraser. Hei, hva heter du, hva gjør du, hvor kommer du fra, der er det jo blitt så fint nå. Og det er det. Selv som innflyttet blir man litt lokalpatriotisk på vegne av byplanleggingen.

Genistreken er at sentrum er gjort tvers igjennom menneskevennlig. Bruene over elva er lette å komme over til fots eller med sykkel, noe som knytter byen sammen rent mentalt. Torgene har unngått det skremmende altfor åpne preget. Det er åpne plasser, men litt skjermet eller rundt statuer og fontener. Selv den offentlige kunsten, den årlige nye skulpturen, er menneskerettet, rent fysisk: Skulpturene er benker og stoler. Til å sitte eller klatre på.

Rundt elva er det stier, og langs dem er det plassert treningsapparater til fri benyttelse. Lavterskel småtrim i det offentlige rom.

Byplanleggerne har rett og slett tatt hensyn til menneskets sosiale natur og gjort byrommet appellerende som spontant oppholdssted, der mennesker kan trives alene eller i grupper, og føle seg veltilpasse og tilfreds.

Derfor er det naturligvis en stor bekymring at ungdom henger i byen. NRK Buskerud kunne nylig melde at ungdom ikke har noe å ta seg til i Drammen, og at de derfor «henger» i sentrum. Dette er særlig problematisk sett i lys av den nylige evakueringen av kjøpesenteret Magasinet, som følge av at en mann bar fiskestenger som noen mente var et gevær. Skummelt.

Dessuten er det ofte mennesker i Drammen sentrum, som diskutert over. Og noen mennesker er som kjent både fremmede og ikke like snille som andre mennesker. En lokalpolitiker uttrykte bekymring: Mange ungdommer er nemlig ikke med i verken kor, korps eller idrett. Disse må fanges opp.

Alt er med andre ord som før. Ungdom som driver med ingenting sammen med andre ungdommer i offentlig rom, helt uten vokseninnblanding, skremmer den eldre garde. Byen kan gjøres så menneskevennlig den bare vil, så lenge det ikke virker på unge mennesker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!