DEBATT

Krekar:

Uverdig kakefeiring

Tidligere justisministre bør ikke hovere over enkeltmennesker.

SAVNET CHAMPAGNE: De to tidligere justisministrene Jøran Kallmyr og Sylvi Listhaug (bildet) inviterte til kakefest i dag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SAVNET CHAMPAGNE: De to tidligere justisministrene Jøran Kallmyr og Sylvi Listhaug (bildet) inviterte til kakefest i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mulla Krekar ble utlevert til Italia torsdag. Løpet er kjørt, han har tapt og Frp har vunnet. De to tidligere justisministrene Sylvi Listhaug og Jøran Kallmyr inviterte til kakefest. Kaken var pyntet med det norske og italienske flagget, og teksten "God tur Krekar!" De savnet champagne ble det sagt, men det var en trøst at Krekar nok aldri kommer tilbake. Brede smil og småprat som det passer seg ved kakefest.

Foto: Frp
Foto: Frp Vis mer

Det er sikkert riktig å utlevere Krekar. Det er ikke så godt å vite, og ikke poenget her.

Utlevering er først og fremst en rettslig prosess, hvor det er spørsmål om de forskjellige vilkårene for utlevering er oppfylt. Norge er en rettsstat. Vi kan være stolte av det, og vi burde prøve å opprettholde den.

Et minimumsvilkår for å ha en rettsstat er at sentrale aktører opptrer saklig. For eksempel er det helt avgjørende at man ikke blander politiske standpunkter inn i rettslige prosesser. Staten og den utøvende makt er forutsatt å foreta sine vurderinger av menneskers skjebne med en viss avstand, og uten egeninteresse.

De to er ikke lenger justisministre, men mange vil forbinde dem begge med en slik rolle. Et annet prinsipp, som ikke er juridisk, er at man ikke bør hovere over enkeltpersoner som har tapt. I hvert fall når man oppfattes som representant for samfunnet.

Kaken så god ut, den. Men seansen var uspiselig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer