Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Uverdig KRL-debatt

KRISTENDOM: På slutten av fjoråret la regjeringen fram forslag til et endret, obligatorisk religionsfag etter at KRL-faget har fått kritikk fra FN og blitt dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Så lød stillheten fra de rødgrønne.

I ly av tausheten driver nå KrF en kampanje landet rundt som mobilisere kristne til kamp mot forslagene. De blir framstilt som forsøk på å fjerne kristendommen i skolen. På Jæren varsler rådmann og ordfører i Hå kommune at de vil boikotte et nytt religionsfag og får støtte og forståelse av KrF. Det ironiske er at den sivile ulydigheten som varsles, kommer fra miljøer som har hevdet at menneskerettighetene springer ut fra kristendommens verdier!

Krav til likeverd og kritisk læring oppfattes altså som trusler mot flertallets særstilling i norsk fellesskole. KrF hevder at Strasbourg-dommen ikke gjelder faget slik det er nå. Det er selvsagt den saksøkte parten, staten, som gir den korrekte beskrivelsen av dommen. Departementet skriver i høringsnotatet om opplæringslova (pkt. 2.4): «På denne bakgrunnen konkluderer domstolen med at dei samla kristendomselementene i faget er i strid med EMK (Den europeiske MR-konvensjonen). Fleire av forholda som er tekne opp i dommen, er ikkje endra sida 1997 og gjeld derfor framleis for faget slik det er i dag». Menneskerettighetenes krav til obligatorisk religionsundervisning at den ikke skal være egnet til å påvirke elevene til å komme til en bestemt tro.

Det er usaklig å påstå at kunnskap om kristendommen skal utgå i det nye faget (Ken i fagnavnet skal nemlig fjernes…). Samtidig underslås oppgaven skolen har for å la elevene i en rekke fag få kjennskap til gode og dårlige sider ved den kristne kulturhistorien.

Det er minoritetsbeskyttelsen – kjernen i menneskerettighetene, som har seiret i de internasjonale MR-organene i KRL-saken. KrF bør erkjenne at kristne også har fordeler av dette prinsippet i land der de selv utgjør et mindretall.

Midt opp i det hele er det en kjensgjerning at regjeringen ikke ønsker substansielt å forandre faget i særlig grad. Reformen skal nemlig ikke koste noe. Samme kompetansemål og læremidler skal duge i det nye faget. Elevene skal altså få likeverdig undervisning med bøker selv Høyesterett innrømmet var preget av et utilbørlig trospåvirkende, kristent innenfra-perspektiv. Forslagene til det reformerte faget blir dermed kosmetiske under fine formuleringer hentet fra dommens krav: «Kritisk, objektiv og pluralistisk» religionsundervisning. Dette er trist i seg selv og gjør KrFs atferd i denne saken, ennå mer uverdig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media