Uverdig KRL-debatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRISTENDOM: På slutten av fjoråret la regjeringen fram forslag til et endret, obligatorisk religionsfag etter at KRL-faget har fått kritikk fra FN og blitt dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Så lød stillheten fra de rødgrønne.

I ly av tausheten driver nå KrF en kampanje landet rundt som mobilisere kristne til kamp mot forslagene. De blir framstilt som forsøk på å fjerne kristendommen i skolen. På Jæren varsler rådmann og ordfører i Hå kommune at de vil boikotte et nytt religionsfag og får støtte og forståelse av KrF. Det ironiske er at den sivile ulydigheten som varsles, kommer fra miljøer som har hevdet at menneskerettighetene springer ut fra kristendommens verdier!

Krav til likeverd og kritisk læring oppfattes altså som trusler mot flertallets særstilling i norsk fellesskole. KrF hevder at Strasbourg-dommen ikke gjelder faget slik det er nå. Det er selvsagt den saksøkte parten, staten, som gir den korrekte beskrivelsen av dommen. Departementet skriver i høringsnotatet om opplæringslova (pkt. 2.4): «På denne bakgrunnen konkluderer domstolen med at dei samla kristendomselementene i faget er i strid med EMK (Den europeiske MR-konvensjonen). Fleire av forholda som er tekne opp i dommen, er ikkje endra sida 1997 og gjeld derfor framleis for faget slik det er i dag». Menneskerettighetenes krav til obligatorisk religionsundervisning at den ikke skal være egnet til å påvirke elevene til å komme til en bestemt tro.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer