Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Uverdig spredning av propaganda

Dagbladet bør ikke vise deler av IS' propagandavideoer.

SAMME I NORGE?  Om et brutalt mord begått i Norge hadde blitt filmet, hadde Dagbladet delt videoen? Med reklame foran? spør artikkelforfatteren. Skjermdump av videoen.
SAMME I NORGE? Om et brutalt mord begått i Norge hadde blitt filmet, hadde Dagbladet delt videoen? Med reklame foran? spør artikkelforfatteren. Skjermdump av videoen. Vis mer
Meninger

Nylig hadde Dagbladet en reportasje om IS der flere av gruppens propagandavideoer kunne ses. En av videoene viser en kvinne, tildekket med svart hijab og bundet rundt livet med tau, som føres ned i en grop for å bli steinet av en gruppe menn, hvorav en skal ha vært hennes egen far. På samme måte som i videoene av henrettelsene av to journalister, går videoen i svart når henrettelsen skal begynne.

Videoen har senere blitt brukt i flere artikler om IS. Når leseren trykker på play, får man først se en reklamesnutt. Det hele slår meg som helt absurd.

Om et brutalt mord begått i Norge hadde blitt filmet, hadde Dagbladet delt videoen? Med reklame foran?

Hele verden følger med på den såkalte Islamske Statens herjinger i Syria og Irak. Terrorgruppa har markert seg ikke bare med sin ekstreme brutalitet, men også med sitt effektive propagandaapparat. Gjennom målrettet bruk av internett og sosiale media har organisasjonen lykkes med å tiltrekke seg unge, kanskje sårbare, menn og kvinner fra både europeiske og amerikanske land.

En av måtene IS rekrutterer på er gjennom deling av videoer som viser deres grusomheter. Flere av videoene viser klare brudd på internasjonal humanitær rett.

Jeg er ingen ekspert på presseetikk. Men jeg mener at Dagbladets deling av IS' propagandavideoer er uetisk og uverdig for et anerkjent norsk mediehus.

For det første, fordi det representerer en umenneskeliggjøring av IS' ofre. Deres siste øyeblikk i livet, som etter all sannsynlighet var fylt med ulidelig smerte og frykt, blir redusert til underholdning på internett.

For det andre, fordi ved å dele slike videoer går Dagbladet IS' ærend ved å spre deres propaganda. Jeg forstår at det er medienes oppgave å beskrive hva som skjer i verden, inkludert overgrep begått av terrorgrupper. Men dette kan gjøres uten å dele terroristenes egenproduserte propagandavideoer.

På samme måte som man dekker en kriminalsak der overgrep er blitt begått mot barn, uten å vise bilder og videoer av overgrepene. At de finnes, betyr ikke nødvendigvis at de må deles.

Det er tradisjon i norske media for å ta hensyn til ofre og pårørende i kriminalsaker. Dette er ikke noe mindre viktig selv om offeret befinner seg i et krigsherjet land, langt unna Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling