- Uvirkelig suksess

Amerikanske Melissa Banks bok «Jakt- og fiskeguide for jenter» er solgt til seksten land. Nå skal Francis Ford Coppola produsere filmen om boka.

- Hele suksessen føles uvirkelig, sier Melissa Bank (38).

Novellesamlingens heltinne er Jane Rosenal, og vi følger henne fra tenårene til hun er i tredveårsalderen. Boka er krydret med velplasserte kommentarer og underfundige betraktninger. Francis Ford Coppola har bedt om å få produsere Janes møte med kjærligheten og karrierejaget. Det er Bank selv som har omarbeidet novellesamlingen til manus.

Maler boka

Dagbladet :på nettet møtte Bank da hun var i Norge for å fortelle om boka.

- Hva synes du om å omarbeide din første novellesamling, skrevet i sene kveldstimer i en tiårsperiode, til filmmanus?

- Det føles som jeg maler et bilde av boka mi, som om jeg driver med en annen kunstart, utbryter Bank.

Bank håper hovedrollen ikke går til en blendende vakker skuespillerinne, og kommenterer sarkastisk:

- Der har Hollywood et stort problem, de forveksler skuespilleryrket med modellyrket.

Om taperne

- Du hadde tenkt å kalle boka 'The Losers Guide'. Hvorfor?

- Diktet av Elisabeth Bishop først i boka, sier mye om tap. Jane mister illusjoner om kjærlighet, en rekke kjærester og ikke minst må faren hennes gi tapt mot kreften. Det å miste noe eller noen, gjør at man vokser. Man vokser på det, selv om det er dypt tragisk.

Arbeidskvelder med pep talk

- Boka di ble til over ti år. Hvordan har du strukturert arbeidsdagene dine?

- Jeg har tatt kveldene til hjelp, og brukt det som en slags terapi. Fast bestemt på å få skrevet noe hver eneste gang, setter jeg på store mengder kaffe og har en liten 'pep talk' med meg selv: 'Kom igjen, du kan klare det! Du er ikke dum!' Lærere fra barndommen som kunne si slike ting, kan så lett dukke opp i tankene. Når jeg skriver, får jeg dem til å holde kjeft, humrer Bank.

Feminisme

Ernest Hemingway og F. Scott Fitzgerald trekkes fram - ikke som forbilder, men som forfattere som har gitt henne lyst til å skrive. Ikke noe typisk svar for en kvinne - hva tenker damen om feminisme?

- At det er et fantastisk tema å ta opp! Det er det ikke én eneste amerikansk journalist som har gjort, sier hun med et sukk. Unge kvinner i USA vil oftest ikke ta ordet feminist i sin munn av redsel for å bli assosiert med begreper som 'lesbisk', 'militant' eller 'mannehater'. Samtidig nyter de godt av fordelene som kvinnebevegelsen fikk fram på 1970-tallet.

Sjalu menn

Skrivingen er så viktig for Melissa Bank at menn hun har vært sammen med har blitt sjalu. Spesielt en av kjærestene hadde problem:

- Han kunne dukke opp uanmeldt mens han visste jeg holdt på med skrivearbeid, og ble snurt da jeg ikke ville lage mat til ham. Men saken har to sider. En annen støttet meg og var veldig forståelsesfull, men da syntes jeg det ble for mye av det gode. Den balansen er vanskelig.

BLIR FILM: Melissa Bank i Norge med noveller som blir film.