Uviss bokframtid

Det digitale bokmarkedet kan gi forfatterne mer av kaka.

RASK UTVIKLING: Jamie Iannone fra den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes & Noble viser fram lesebrettet Nook. En boklov utredet fra virkeligheten anno 2011 kan være umoderne idet den er ferdig, skriver Morten Harry Olsen. Foto: Scanpix
RASK UTVIKLING: Jamie Iannone fra den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes & Noble viser fram lesebrettet Nook. En boklov utredet fra virkeligheten anno 2011 kan være umoderne idet den er ferdig, skriver Morten Harry Olsen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITISKE TILTAK, spesielt av så betvingende natur som innføringen av en ny lov, bør komme på riktig tidspunkt. Derfor er det betimelig å stille spørsmål ved om en boklov overhodet er et godt initiativ i år 2011.

At Norge på sikt trenger en boklov, er noe jeg støtter helhjertet, av både språk- og litteraturpolitiske årsaker. Det er bare tidspunktet for å starte prosessen — en prosess som antakelig vil ta tre års tid — jeg stiller meg tvilende til.

Bokverdenen, ikke bare i Norge, er i støpeskjeen på grunn av den digitale utviklingen, og en rekke enkeltspørsmål og problemområder står fullstendig ubesvart.

BOKINDUSTRIEN, spesielt distribusjons- og salgsleddene, må regne med store endringer i åra som kommer. Men vi vet ennå lite om omfanget av den digitale boka i markedet. Ingen av de vekstkurver vi har sett til nå for salg av ebøker eller apparater til å lese ebøker eller digital litteratur på, kan ekstrapoleres med svært stor sannsynlighet. Kan hende vil bokindustrien og papirindustrien være nært forbundet i mange tiår framover.

Samtidig kan man ikke unnlate å bygge opp distribusjons- og salgsleddet for å møte den digitale hverdagen. Dette betyr at eierne, som i Norge stort sett er forlagsenheter uansett hva man mener om saken, må investere i den digitale verdikjeden parallelt med at man vedlikeholder den papirbaserte. Det er ikke urisikable investeringer i en verden hvor nye aktører fort kan vise seg fram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer