IKKE TILFELDIG: «Funksjonshemning er bare et tilforlatelig virkemiddel. Men hvorfor er det da valgt? Kan det ha noe å gjøre med at Trygdekontorets redaksjon kjenner til den utbredte forestillingen om at funksjonshemmede som er varme og i live ikke egentlig har noe å klage på?», spør artikkelforfatteren. Foto: NRK
IKKE TILFELDIG: «Funksjonshemning er bare et tilforlatelig virkemiddel. Men hvorfor er det da valgt? Kan det ha noe å gjøre med at Trygdekontorets redaksjon kjenner til den utbredte forestillingen om at funksjonshemmede som er varme og i live ikke egentlig har noe å klage på?», spør artikkelforfatteren. Foto: NRKVis mer

Uvitenhet om fordommer

De relevante fordommene dreier seg om avhengighet, hjelpeløshet og frustrasjon - om at funksjonshemmede er sinte og utakknemlige.

Inger Merete Hobbelstad henviser i Dagbladet 3. november til mitt debattinnlegg i Aftenposten om Trygdekontorets Heine Fjordland-karikatur. Hun hevder at figuren, en Fjordman-liknende høyreblogger i rullestol som skjeller ut velferdsstaten som, med Hobbelstads ord, «holder ham varm og i live», ikke egentlig har noe med funksjonshemning å gjøre.

Funksjonshemning er bare et tilforlatelig virkemiddel. Men hvorfor er det da valgt? Kan det ha noe å gjøre med at Trygdekontorets redaksjon kjenner til den utbredte forestillingen om at funksjonshemmede som er varme og i live ikke egentlig har noe å klage på?

«Meg bekjent finnes det ingen utbredt fordom om at rullestolbrukere er reaksjonære og intolerante», skriver Hobbelstad. Nei, og det var da heller ikke poenget. De relevante fordommene dreier seg om avhengighet, hjelpeløshet og frustrasjon - om at funksjonshemmede er sinte og utakknemlige.

DOKUMENTERT:  «Hvis Hobbelstad ikke har fått med seg at disse fordommene er høyst virkelige, kan jeg anbefale WHOs første «World report on disability», som ble utgitt tidligere i år,» skriver forfatter Jan Grue (bildet). Foto: Privat
DOKUMENTERT: «Hvis Hobbelstad ikke har fått med seg at disse fordommene er høyst virkelige, kan jeg anbefale WHOs første «World report on disability», som ble utgitt tidligere i år,» skriver forfatter Jan Grue (bildet). Foto: Privat Vis mer

Hvis Hobbelstad ikke har fått med seg at disse fordommene er høyst virkelige, kan jeg anbefale WHOs første «World report on disability», som ble utgitt tidligere i år.

Der blir kampen mot fordommer fremholdt som en vesentlig del av arbeidet for like rettigheter og full samfunnsdeltakelse for mennesker med funksjonsnedsettelser.