Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Uvitenhet om våpen

Forslaget som i størst grad berører befolkningen, er skjemmet med feil og tendensiøs ordbruk.

FORBY: Gjørv-kommisjonen vil forby halvautomatiske våpen. Det reagerer Norsk Våpeneierforbund sterkt på. Bidlet viser en MP-5 maskinpistol fra et politibeslag.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FORBY: Gjørv-kommisjonen vil forby halvautomatiske våpen. Det reagerer Norsk Våpeneierforbund sterkt på. Bidlet viser en MP-5 maskinpistol fra et politibeslag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Gjørv-kommisjonen har levert sin rapport om hva som gikk galt 22. juli. De har laget en liste på 31 punkter, med anbefalte tiltak. Når det er laget en så grundig rapport, er det skuffende å se at det forslaget som i størst grad berører befolkningen, er skjemmet med feil og tendensiøs ordbruk.

Kommisjonen foreslår et forbud mot halvautomatiske skytevåpen. Våpenlovutvalget leverte i desember 2011 forslag til ny våpenlov. Deres konklusjon var ikke et forbud mot halvautomatiske skytevåpen. Det påstås i rapporten at det er enkelt å gjøre om halvautomatiske skytevåpen til helautomatiske, for eksempel ved bruk av andre magasiner. Dette er feil, magasiner har ingen virkning på våpenets funksjon. Det står at modifikasjoner ikke er forbudt. Dette er feil, endring av våpen er forbudt i henhold til våpenlovens §8.

I rapporten står at et mindretall i Våpenlovutvalget ønsket forbud mot halvautomatiske våpen. Dette er feil, utvalget gikk enstemmig mot et generelt forbud. Et mindretall fra politidirektoratet ønsket forbud mot halvautomatiske rifler, og anførte at de som berøres mest er Norges Forbund for Praktisk Skyting, stiftet 1979, som ikke bedriver tradisjonell norsk sivil våpenbruk. Med en slik argumentasjon ville ikke Norges Skiskytterforbund blitt tillatt opprettet i 1983; det var dengang ikke tradisjonell våpenbruk. Men Norske Reserveoffiserers Forbund berøres like mye.

Kommisjonen skriver: «Det bør etableres et forbud mot anskaffelse av halvautomatiske våpen og våpendeler som kan gjøre vanlige skytevåpen om til halvautomatiske våpen.» Bedre er det ikke mulig å dokumentere uvitenhet om våpen. Det er umulig å bygge om vanlige våpen til halvautomatiske.

Aldri mer 22. juli. Det kan alle si seg enig i. Men vi skal vokte oss for gjentakelser av verre hendelser. 2. verdenskrig var en større katastrofe for Norge enn 22. juli. Aldri mer 9. april bør veie tyngst når tiltak vurderes. Myndighetene maktet ikke sin viktigste oppgave når det gjaldt mest: å beskytte borgernes liv og frihet. I begge tilfeller var det sivile personer som gjorde den heltemodige innsatsen.

Folkevæpningen i Norge har lange tradisjoner. DFS har i sin formålsparagraf: «Det frivillige Skyttervesens mål er å fremme praktisk skyteferdighet innen det norske folk og derved dyktiggjøre det for landets forsvar.» Det er en ressurs for landets beredskap, at mennesker eier og trener med skytevåpen.

Følg oss på Twitter

Kommisjonen skriver «I noen land vil man velge å tillate at borgere bevæpner seg for egen trygghet. I Norge har myndighetene valgt en annen vei, og har søkt kontroll med hvem som skal ha tillatelse til å eie våpen.»

Selv om myndighetene demonstrerer at de ikke er i stand til å ivareta borgernes sikkerhet når det virkelig gjelder, tillates vi ikke å forsvare oss selv. Det gjelder katastrofer, og hendelser som rammer enkeltpersoner. Det kan ta timer før politiet kommer når en trenger øyeblikkelig hjelp. Faiza Ashraf ble kidnappet og drept. Hadde hun hatt våpen kunne saken endt bra. Nasjonen Norge har Forsvaret for å beskytte seg. Skal ikke enkeltmennesket ha samme retten?

Erfaring er å lære av sine feil. Det har nok regjeringen gjort. De har bestilt, og fått, en rapport som stiller dem i et svært dårlig lys. Visdom er å lære av andres feil. Det har regjeringen ikke vist; den har ikke lært av regjeringen Nygaardsvold. Vil de klare å sette Norge, og borgerne, i stand til å møte framtidige katastrofer? Vår oppfordring er en våpenlov som ivaretar lovlydige borgeres bruk av våpen, og en straffelov som håndterer kriminelle.

Geir Arvid Reien.
Geir Arvid Reien. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media