Uvitenhet om våpen

Forslaget som i størst grad berører befolkningen, er skjemmet med feil og tendensiøs ordbruk.

FORBY: Gjørv-kommisjonen vil forby halvautomatiske våpen. Det reagerer Norsk Våpeneierforbund sterkt på. Bidlet viser en MP-5 maskinpistol fra et politibeslag.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FORBY: Gjørv-kommisjonen vil forby halvautomatiske våpen. Det reagerer Norsk Våpeneierforbund sterkt på. Bidlet viser en MP-5 maskinpistol fra et politibeslag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gjørv-kommisjonen har levert sin rapport om hva som gikk galt 22. juli. De har laget en liste på 31 punkter, med anbefalte tiltak. Når det er laget en så grundig rapport, er det skuffende å se at det forslaget som i størst grad berører befolkningen, er skjemmet med feil og tendensiøs ordbruk.

Kommisjonen foreslår et forbud mot halvautomatiske skytevåpen. Våpenlovutvalget leverte i desember 2011 forslag til ny våpenlov. Deres konklusjon var ikke et forbud mot halvautomatiske skytevåpen. Det påstås i rapporten at det er enkelt å gjøre om halvautomatiske skytevåpen til helautomatiske, for eksempel ved bruk av andre magasiner. Dette er feil, magasiner har ingen virkning på våpenets funksjon. Det står at modifikasjoner ikke er forbudt. Dette er feil, endring av våpen er forbudt i henhold til våpenlovens §8.

I rapporten står at et mindretall i Våpenlovutvalget ønsket forbud mot halvautomatiske våpen. Dette er feil, utvalget gikk enstemmig mot et generelt forbud. Et mindretall fra politidirektoratet ønsket forbud mot halvautomatiske rifler, og anførte at de som berøres mest er Norges Forbund for Praktisk Skyting, stiftet 1979, som ikke bedriver tradisjonell norsk sivil våpenbruk. Med en slik argumentasjon ville ikke Norges Skiskytterforbund blitt tillatt opprettet i 1983; det var dengang ikke tradisjonell våpenbruk. Men Norske Reserveoffiserers Forbund berøres like mye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer