Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Værhane i vinden

Mitt Romney vet hvordan man taper presidentvalg i USA. Nå kan han gjøre det igjen.

COMEBACK: Republikaneren Mitt Romney har varslet potensielle støttespillere at han vil gjøre et tredje forsøk på å bli president.Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
COMEBACK: Republikaneren Mitt Romney har varslet potensielle støttespillere at han vil gjøre et tredje forsøk på å bli president.Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Med sitt glatte utseende, sin pene familie, sine mektige støttespillere og alle pengene framstår Romney som en amerikansk president nøyaktig slik Hollywood ville ha framstilt ham. Likevel tapte han den republikanske nominasjonen i 2008 mot John McCain. I 2012 vant han nominasjonen, men tapte etterpå så det sang mot demokraten Barack Obama. - Å nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, svarte han selv da han i januar 2013 ble spurt av New York Times om han ville vurdere å stille igjen. Men Romney er ikke fremmed for å skifte mening. Nå har han sagt til potensielle støttespillere at han seriøst vurderer å gjøre et tredje forsøk.

Romneys svakheter ble svært tydelige under valgkampen i 2012. Han drev valgkamp ved å fortelle hvor fryktelig dårlig amerikansk økonomi hadde gått under Obama og presenterte selv en økonomisk plan som få egentlig helt skjønte hvordan hang sammen. Hovedproblemet hans var imidlertid at han framsto som en politiker uten empati og en troverdig kjerne. Som guvernør i liberale Massachusetts innførte han nemlig rimelige offentlige helsetjenester, var for selvbestemt abort og trodde klimaendringene var menneskeskapte. I 2012 ble han drevet langt til høyre for å vinne nominasjonen og sto plutselig for det motsatte.

Det hjalp heller ikke at han på et lukket møte hevdet at 47 prosent av amerikanerne ville stemme på Obama uansett fordi de var avhengig av det offentlige. Ei heller at han kommer fra det omstridte investeringsselskapet Bain Capital og har vært en styrtrik og kynisk investor med hemmelige bankkontoer i utenlandske skatteparadiser fungerte som velgeragn. Romney kan ikke noe for at han er født med sølvskje i munnen som sønnen til en velstående forretningsmann og guvernør. Men overklasseoppveksten ser ikke ut til å ha gjort ham i bedre stand til å kommunisere med vanlige folk. På klønete vis har han i stedet en egen evne til å framstå bortskjemt, nedlatende og uten karisma.

Fra fortida er det også dukket opp en rekke stygge historier som ikke akkurat viser en mann med gode menneskelige egenskaper. Som tenåring ledet han an en gjeng som gikk til angrep på en homofil klassekamerat og skamklipte han. Da familien på 1980-tallet skulle på en ti timer lang tur til Canada, bandt han like greit fast hunden på biltaket. Som ung leder i den lokale mormonerkirka ba han en ung, gravid jente om å adoptere bort barnet fordi det ikke passet seg å være ugift og få barn.

Men i stedet for å fortsette sitt behagelige rikmannsliv utenfor offentlighetens søkelys, vil han nå trolig tilbake i manesjen. Da må han igjen takle at hele hans bakgrunn og alle standpunktene han noensinne har inntatt igjen vil bli endevendt og analysert i en virvelvind av medieoppmerksomhet.

Flere av hans tidligere støttespillere ber ham allerede la være å stille, og bakgrunnstall fra New York Times viser med all tydelighet hvordan Romney kan få problemer med å vinne den republikanske nominasjonen.

Dersom han stiller, vil han garantert bli utfordret av republikanske kandidater som står lenger til høyre for ham, og selv mangler han troverdighet blant mange konservative velgere som avgjør nominasjonen. Særlig hadde han i 2012 problemer med å nå de evangelisk kristne, som utgjør 70 prosent av velgerne som beskriver seg som «veldig konservative». Mange anser ham for å være en politisk værhane.

Det republikanske feltet av presidentkandidater er foreløpig temmelig stort og åpent. Den største favoritten så langt har vært lillebroren til George W. Bush, Jeb Bush, som meldte sin interesse for noen uker siden. Bush og Romney vil potensielt kjempe om mange av de samme pengene og velgerne.

Foreløpig er det langt fra sikkert hvem som i så fall vil seire. New Jersey-guvernør Chris Christie vil også kjempe om den samme potten dersom han stiller, men hvis Romney stiller, kan han bli skviset ut.

Siden Romneys valgnederlag i 2012 har det foregått en indre maktkamp i det republikanske partiet. De mest høyrevridde ønsker en fortsatt kompromissløs erkekonservativ linje. De mer moderate kreftene vil ha et bredere parti som kan nå nye demografiske grupper. Uansett hvilken kurs partiet velger, er det vanskelig å se at en kjerneløs, politisk værhane og klønete riking med dårlig utviklet empati er et klokt valg for framtida.