NETTKORAN: Med den norske Koranen på nett væpnes nå ungdommen i kampen mot religiøs vranglære og misbruk, skriver artikkelforfatter. Foto: APAImages/REX/Shutterstock
NETTKORAN: Med den norske Koranen på nett væpnes nå ungdommen i kampen mot religiøs vranglære og misbruk, skriver artikkelforfatter. Foto: APAImages/REX/ShutterstockVis mer

Religion:

Væpner seg med norsk Koran mot IS

I mangelen på en autentisk oversettelse faller norsk-muslimsk ungdom lettere i gale hender

Meninger

Behovet for en norsk oversettelse av Koranen av en muslimsk autoritet har lenge vært tilstedeværende.

Minhaj Ungdom har nylig lansert en lett tilgjengelig og moderne norsk oversettelse av Koranen på nett (norskkoran.no). Oversettelsen er kvalitetssikret og basert på oversettelsene av Koranen på flere språk av den anerkjente muslimske lærden Dr. Tahir-ul-Qadri. Den digitale kilden skal bidra til bedre forståelse og en samtidsaktuell tolkning av muslimenes hellige bok.

Yasin Adil
Yasin Adil Vis mer

Koranen, som er grunnlag for levemåten til flere hundre tusen nordmenn, har den siste tiden fått mye oppmerksomhet. Tidligere i år arrangerte tidsskriftet Samtiden et storslått arrangement om Koranen. I etterkant åpnet redaktør Christian Kjelstrup en bokhandel midt i Oslo sentrum. hvor han solgte én bok – nemlig en norsk oversettelse av Koranen av Einar Berg. Et initiativ Kjelstrup skal ha honnør for.

Realiteten er imidlertid at oversettelsen til Einar Berg ikke har særlig troverdighet blant muslimske miljøer. Kravet til autentisitet står sterkt i islamsk tradisjon, og det er kun de fremste muslimske lærde som anses som egnet til å oversette den hellige teksten. Den har derfor et innskrenket nedslagsfelt. Følgelig er det lett å avfeie Koranens lære slik muslimer møter på den gjennom Einar Bergs oversettelse. Dessverre blir det derfor alt for enkelt for ekstreme grupper å fremme sin egen ideologi for muslimer uten arabiskkunnskaper og særlig innsikt i islamsk lære.

Den nye oversettelsen utgjør en vesentlig del av organisasjonen Minhaj-ul-Qurans læreplan mot ekstremisme og radikalisering. Læreplanen består av flere litterære verk, og den norske Koranen føyer seg inn i en rekke bøker på emnet som nå lanseres på norsk, på den europeiske helgeleiren mot ekstremisme. kommende helg i Sarpsborg. Fra før av finnes Dr. Tahir-ul-Qadris fatwa (teologiske domsavsigelse) mot terrorisme og selvmordsbombing på norsk og brukes hyppig i anti-ekstremisme arbeid.

De norske bøkene klargjør grunnleggende konsepter og ideologiske standpunkter basert på autentiske og tradisjonelle islamske kilder. Derfor har denne litteraturen bred aksept blant muslimske trossamfunn. Blant annet lanseres boken ”Den fremste Jihad”, som tar et hardt oppgjør med dagens forvrengte bruk av ordet. Andre bøker håndterer begreper som menneskerettigheter, integrering, demokrati og medmenneskelighet, i lys av islamsk lære, med den hensikt å fremme fredelig sameksistens.

Behovet for teologisk forankrede læringsressurser i moderne format har aldri vært så fremtredende som i dag. Ikke minst utgjør sosiale medier en betydelig plattform for kunnskapsutveksling. Digitalisering av læringsressurser er derfor avgjørende for å nå ut til den brede befolkningen. Med den norske Koranen på nett væpnes nå ungdommen i kampen mot religiøs vranglære og misbruk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.