Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Væpnet med humor

TROMSØ (Dagbladet): Så mye trist er fortalt om konfliktene i det tidligere Jugoslavia. Vinkov Bresan bestemte seg for å lage en humoristisk film om problemene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hvordan krigen startet på min øy» ble vist på filmfestivalen i Tromsø, og den har vekket like mye latter her som den har gjort i opphavslandet Kroatia. Bresan har tatt for seg situasjonen i 1991, da landet løsrev seg fra Jugoslavia. På en liten øy i Adriaterhavet nekter den jugoslaviske majoren å overgi sin garnison til lokalbefolkningen. Filmen handler om de høyst uortodokse metodene som tas i bruk for å overmanne ham.

- Situasjonen i filmen er helt reell, men selve historien er jo ikke sann. For meg er den ikke en komedie, men en seriøs film som bruker humor som våpen, sier Bresan.
På Kroatias 45 kinoer danket dette lavbudsjettproduktet ut storfilmer som «Independence Day» og «Mission Impossible», og Bresan har med hell vist filmen på atskillige festivaler rundt om i verden. Også i Bosnia, Slovenia og Makedonia har publikum reagert positivt på de absurde krigsløyene.

- Jeg var nervøs på forhånd. Foran premieren i Zagreb var jeg rett og slett litt full. Utenfor kinoen traff jeg en ung gutt med ett bein. Det andre hadde han mistet i krigen. Jeg ga ham en billett, og så ble jeg redd for hvordan han ville reagere - et krigsoffer.
Men etter visningen ga han meg tommelen opp og var bare smil. Folk trenger å le, også av tragedie.
Det er ingen enkel sak å arbeide som regissør i Kroatia. Landet mangler finansieringsordninger, og «Hvordan krigen kom til min øy» er laget ved hjelp av familie og venner for 250000 dollar.

Nå planlegger Bresan sitt neste prosjekt - «Hvordan verdensrevolusjonen kom til min øy». Mer komikk. Og som i debutfilmen med nok av politisk og sosial kritikk mellom linjene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!