Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

The Dogs

- Væpnet politi rykket ut da Kristopher Schaus band tok dette bildet

Gikk med øks.

PASSE PSYCHO: Denne gjengen ser jo sånn passe psycho ut, til tross for at det er snakk om en gjeng fredelige og snille middelaldrende menn og småbarnsfedre som bare skulle ta et tøft coverbilde til den nye The Dogs-plata. Men da kom politiet, forteller bandet. Foto: Michaela Klouda / Drabant
PASSE PSYCHO: Denne gjengen ser jo sånn passe psycho ut, til tross for at det er snakk om en gjeng fredelige og snille middelaldrende menn og småbarnsfedre som bare skulle ta et tøft coverbilde til den nye The Dogs-plata. Men da kom politiet, forteller bandet. Foto: Michaela Klouda / Drabant Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bevæpnet politi rykket ut i høst etter at forskrekkede naboer hadde observert seks svartkledde menn med hver sin øks i en bygate i Oslo sentrum, forteller Kristopher Schau.

- Litt ubehagelig når fire politimenn kommer ut av en bil.

THE DOGS: Kristopher Schau er frontfigur, låtskriver og sjefen i The Dogs. - Vi gir ut alltid ut plate første mandag i januar. Da vet fansen når det kommer en ny The Dogs-plate. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
THE DOGS: Kristopher Schau er frontfigur, låtskriver og sjefen i The Dogs. - Vi gir ut alltid ut plate første mandag i januar. Da vet fansen når det kommer en ny The Dogs-plate. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Og du vet det er oss de er ute etter, men det var vel en litt belastet adresse vi hadde valgt, sier Schau til Dagbladet.

Et brutalt drap

Årsaken var at The Dogs, bandet til Schau, skulle ta coverbilder til det nye albumet. Gutta troppet opp i et gjennomvått liveantrekk med hver sin øks i en gate midt i Oslo sentrum.

- Det var vel en dårlig location.

- Det har visst skjedd noen greier i Fredensborgveien tidligere der øks har vært involvert. Vi fikk forklart politiet hva det handlet om og måtte varsle AMK-sentralen, så de kunne berolige folk som ringte inn, sier rockevokalisten.

Solid ankerfeste

The Dogs tviholder på tradisjoner. De gir alltid ut album den første mandagen i året og øver fast på tirsdager. Samtidig med at hangoveren etter nyttårsfeiringa legger seg, slipper bandet «Death By Drowning» - en samling melodisterke, garasjerufsete låter der Kristopher Schau synger med en nerve med ankerfeste til så vel balla som hjerterota:

Det er rått, potent med en oppriktig styggvakker framdrift.

- Jeg har bare dette bandet nå, The Cumshots og The Terrifieds er avviklet. Har ikke tid til mer heller. Vi spilte 80 konserter i år, i inn og utland. Folk har vært snille mot oss. At Little Steven tok med låta «Crime is sexy» i «Lilyhammer» og kåret den til årets beste i 2014 åpnet noen dører utenfor Norge, sier Schau.

- Gir meg aldri

Han satser seriøst på The Dogs og beskriver bandet og gutta som om han har fått en ny sjanse.

- Jeg er 46 år og jeg er takknemlig for at jeg har et så «up and coming» band, siden det tross alt er dette jeg skal gjøre resten av livet.

- Jeg skal jo aldri slutte å spille, sier han med overbevisning.

- Toner du ned galskapen med alderen, eller er det «full Sex Pistols» på scenen?

- Sånt rekker jeg ikke tenke på. Åra går jo så fort, så man får bare gyve løs mens det ennå er tid. Har gjort dette kontinuerlig i 30 år nå. Kan i grunn ikke stort annet.

- Roligere med alderen

Det er Schau som skriver tekstene og de aller fleste låtene, som ikke bare er harde og garagepunka.

- Nei, det blir vel flere litt roligere låter med alderen.

- «Oslo» med gjestevokalist Torgny Amdam er sånn sett den hardeste. Jeg bruker mer tid på å skrive tekst enn før. Har et par typer som er gjengangere i tekstene, jeg projiserer sikkert noe av meg selv på dem. Haha, trodde aldri jeg skulle bli en sånn metafysisk fyr, sier han.

Endelig platekontrakt

Og først nå har The Dogs fått kommet på et velrenommert plateselskap, sammen med artister som De Lillos, CC Cowboys og Raga Rockers.

- Nå slipper jeg å betale for å trykke cd-er og presse vinyl.

- Har brukt mye tid på å sykle rundt i byen å levere plater og sørge for distribusjonen til utlandet. Nå gjør plateselskapet den jobben, sier han fornøyd.

Om død og ensomhet

Kristopher Schau har gjort mange stunts og eksperimenter. Men i mye av det han gjør, ligger det en sympatisk troverdighet, nysgjerrig oppriktighet og ikke minst godhet, som i essaysamlingen «På vegne av venner».

I boka oppsøkte han kommunale begravelser og beskriver ensomhet og død.

- Jeg tror på gode ideer, og jeg er redd de skal bli borte hvis de ikke blir prøvd. Har ingen nye bokprosjekter, for jeg mangler en god idé. Jeg er blitt dårligere til å skrive langt, fortrekker korte ting, som låttekster, sier han.

Podkast og radio

Ved siden av å være musiker, lager han også podkaster. Tidligere i år presenterte han «Alt du sier er feil, Espen», sammen med Espen Thoresen.

- Jeg lager fremdeles podkaster.

- De heter «Krisemøte» og «Rekommandert» - og hver onsdag gjennom 25 år har jeg laget program på Radio Nova, sammen med broren min (Alexander) og Frode (Hanssen).

FRONTFIGUR: Kristopher Schau i The Dogs ute med ny plate.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRONTFIGUR: Kristopher Schau i The Dogs ute med ny plate. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!