TUNG BEVÆPNET: Det blir tungt væpnet politi utenfor Litteraturhuset i ettermiddag og kveld når ytringsfrihet og karikaturtegninger står på dagsorden. Her et bilde utenfor Litteraturhuset fra februar i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TUNG BEVÆPNET: Det blir tungt væpnet politi utenfor Litteraturhuset i ettermiddag og kveld når ytringsfrihet og karikaturtegninger står på dagsorden. Her et bilde utenfor Litteraturhuset fra februar i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Væpnet politi tungt tilstede på karikaturutstilling i Oslo

Tar ingen sjanser etter Texas-terroren.

- Jeg tok en telefon til politiet i dag tidlig, forteller Trond Idsås, rådgiver i Norsk Journalistlag, til Dagbladet.

Det er ikke første gang Litteraturhuset må be om væpnet antiterrorbeskyttelse.

Sikkerhetspolitiet slo full alarm da de fikk opplysninger om et mulig terrorattentat i Oslo i september 2011. Den omstridte danske karikaturtegneren Kurt Westergaard ble sendt tilbake til Danmark av sikkerhetshensyn.

Også i februar i år måtte antiterrorstyrken bevokte Litteraturhuset i Oslo.

Bevæpnet politi Sammen med Den norske UNESCO-kommisjonen, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk PEN og Fritt Ord er Norsk Journalistlag er arrangør for ytringsfrihetsseminaret.

Det finner sted på Litteraturhuset i Oslo i kveld.

- Politiet har vært involvert helt siden utstillingen og seminaret ble planlagt. Tungt væpnet politi kommer til å være tilstede, og vi stoler på at politiet kan dette - og vurderer og handler deretter, sier Trond Idsås.

Tok ny kontakt i dag I dag tidlig våknet vi til nyheten om at karikaturterroren også har nådd USA. I natt norsk tid ble en karikaturutstilling i Garland Texas forsøkt angrepet av to bevæpnede menn.

- På bakgrunn av det som har skjedd i Texas, ringte jeg til vår kontakt i politiet i dag tidlig, sier Idsås.

Han opplyser til Dagbladet at seminaret med visning av en rekke karikaturtegninger går som planlagt, og at politiet foretar fortløpende sikkerhetsvurderinger. Karikaturene som vises, er de samme som først ble vist i Avistegnerenes Hus i Drøbak.

Karikaturer på storskjerm Kveldens arrangement er i regi av FN og UNESCO i forbindelse med Pressefrihetens dag 2015. Den blir åpnet av UNESCO-kommisjonens leder Tora Aasland og stortingspresident Olemic Thommessen.

Pga. plassmangel blir ikke karikaturtegningene etter Charie Hebdo-masakren vist som originaler, men presenterer på storskjerm.

Temaer som Hva skal vi med pressefriheten?, Den arabiske våren og Blasfemiens plass i dagens samfunn er temaer som blir diskutert. Flere norske og utenlandske mediefolk, redaktører o journalister deltar i paneldebatter.

Arrangementet er åpent for alle.

JERNRING: Politiet legger en jernring rundt Litteraturhuset i dag. Foto: Bjørn Langsem.
JERNRING: Politiet legger en jernring rundt Litteraturhuset i dag. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer