DEBATT

Vær barnas forbilde

Vi voksne må innse at vi bidrar til presset på de unge.

SLAPP AV: Du må vise barna at du selv kan klare å senke kravene. At du kan kutte ut en treningsøkt dersom du er sliten, skriver kronikkforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
SLAPP AV: Du må vise barna at du selv kan klare å senke kravene. At du kan kutte ut en treningsøkt dersom du er sliten, skriver kronikkforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hva er det egentlig med disse «sykt slitne» ungdommene? Skoleflinke gutter og jenter som går ned for telling mellom leksene som skal gjøres, treningsøkta som ikke må forsømmes og målet som skal scores for fotballaget?

Kanskje du har en sliten ungdom i huset? Eller du kjenner en. Kanskje sukker du litt over skolen. Over det voldsomme prestasjonspresset som nagler sårbare ungdommer til veggen. Den fryktede veggen som til nå har vært forbeholdt voksne. Nå må skolen ta grep. Det er tid for å handle.

Heldigvis er temaet livsmestring nå på vei inn i skolehverdagen. Slitne ungdommer skal lære å stresse ned. Prestasjonspresset skal dempes. Stramme mager skal få slappe av. Alt kommer til å bli bedre. Eller?

For mens skolen skal drive mestringsarbeid løper mor i skytteltrafikk mellom jobb, middagslaging, kjøring til podens fotballtrening og spinning på treningssenteret. Far slites mellom overtidsjobbing, joggeturer, polering av bil og handling av mat.

Selvsagt er det flott om livsmestring blir tema i skolen. Skolen er en viktig læringsarena. Likevel er det en enda viktigere læringsarena som vi ikke lenger kan overse: Hjemmet. Læringssted nummer én. Stedet der både vaner og uvaner dannes. Der forventninger og prestasjonspress umerkelig smyger seg inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer