Vær din egen diktator

Dersom jeg var diktator i en bananrepublikk ville det ikke være mye slinger i valsen. Mine stakkars undersåtter ville måtte bygge republikken med sine bare hender mens jeg bollet meg i luksus og underslåtte penger og krevde blodig urimelige skatter. Av og til ville jeg holdt endeløse taler på massemøter.

I Tropico får du sjansen til å være din egen diktator, men det er ikke snakk om å lene seg tilbake. Her er det du som gjør jobben, og selv om du kan følge dine undersåtters tanker og bevegelser, er det et slit. det er rett og slett for mye å gjøre til at det blir skikkelig gøy å regjere på diktatorisk vis.

Men det er engasjerende.

Allianser

Du starter med en øy som har ressurser og en del mennesker som bor i skur. Så tar du makten (etter å ha valgt hvilken type diktator du er) og setter i gang di regjering. Du kan selv bestemme hvor mye frihet du vil gi dine arbeidere, du kan undertrykke og likvidere motstandere, eller stimulere til vekst ved høye lønninger og lave skatter.

Du kan alliere deg med russerne eller amerikanerne, og være garantert at du får trøbbel med de du ikke allierer deg med. Du kan bygge fine boliger til folket ditt, eller la dem slite ræva av seg mens de fortsetter å bo i skur.

Du bestemmer selv om du er snill eller slem.

Utvinn ressurser og mat, selv det til utlandet og lokk turister til ditt paradis. Etter noen timer oppdager datafolket ditt om du er en Fidel Castro eller en Idi Amin.

Frustrerende

En spennende ide, og nydelig å se på, men det er langt fra perfekt. For de som liker Sim City vil Troipico virke langsomt. Det tar en liten evighet å bygge et hus, selv på høyeste hastighet, med maks arbeidskraft. Spillet er uendelig dypt, i den forstand at du kan regulere øya di på mikronivå, ved å kontrollere den enkelte arbeider. Problemet er at du må det.

For å dyrke noe må du bygge en egen stasjon for bærere, og så må bærerne selv bestemme om de vil bære maten til en fabrikk, til markedet eller til havne for eksport. Det kan bli frustrerende til tider.

Tropico er et intrikat, avansert spill, som vil appellere til spiller med mye tid og evne til fordypelse. Og har du det, er det bare å diktere i vei. Viva la Revolucion!